Terug
Gepubliceerd op 24/12/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 23/12/2024 - 20:00

Definitieve beslissing tot vrijwillige fusie: reglement over de aankoop, de toewijzing en het gebruik van de gemeentelijke waardebon

Aanwezig: Veerle Dero, voorzitter raad
Ludo Persoons, burgemeester
Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, schepenen
Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, raadsleden
Kristof Andries, algemeen directeur
Verontschuldigd: Arthur Caytan, raadslid

De gemeenteraad keurt het reglement over de aankoop, de toewijzing en het gebruik van de gemeentelijke waardebon goed met ingang van 1 januari 2025. 

Onderwerp

De gemeenteraad is bevoegd om een reglement te stemmen over de aankoop, de toewijzing en het gebruik van de gemeentelijke waardebon. 

De vrijwillige samenvoeging van Galmaarden, Gooik en Herne maakt dat de bestaande reglementen geüniformiseerd moeten worden. 

Regelgeving

Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41,2°, 285-288, 330-334, 350, 351

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen en later wijzigingen 

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen 

 

Het gemeenteraadsbesluit van 22 november 2022 houdende toekennen van diverse premies aan inwoners en verenigingen onder de vorm van gemeentelijke waardebonnen.

Motivering

Vanaf 1 januari 2025 vormen Galmaarden, Gooik en Herne samen de fusiegemeente Pajottegem.
Tijdens de voorbereidingsfase van de fusie kunnen de raden geen beslissingen nemen die de nieuwe gemeente binden. Evenmin kan het territorialiteitsprincipe geschaad worden.
Het is echter niet realistisch en niet wenselijk dat de raad van de nieuwe gemeente Pajottegem (pas) op de eerste vergadering alle beleidsbeslissingen neemt over de organisatie van de nieuwe gemeente.
Daarom voerde de regelgever in artikel 351 van het decreet lokaal bestuur een overgangsperiode in. Die periode begint wanneer de nieuwe gemeente start.
De besluiten, de reglementen en de verordeningen van de 'oorspronkelijke' gemeenten blijven geldig op het grondgebied van de oorspronkelijke gemeenten tot de dag waarop de bevoegde overheid ze opheft.
Om echter een gelijke behandeling tussen de inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne te garanderen worden waar mogelijk reglementen nu al op elkaar afgestemd en wordt aan de resp. raden van Galmaarden, Gooik en Herne voorgesteld om de reeds op elkaar afgestemde reglementen goed te keuren zodat deze vanaf 1/1/2025 identiek zijn en een gelijke toepassing mogelijk is voor alle inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne.

De gemeentelijke waardebon wordt ingezet ter ondersteuning van de lokale handel en horeca. De waardebon is een troef om inwoners en consumenten aan te zetten tot lokaal koopgedrag.. Hierdoor bieden we extra zuurstof voor onze lokale ondernemers in tijden van een sterk veranderend detailhandelslandschap waarbij de lokale handel onder druk staat. Dit reglement regelt de aankoop, toewijzing en het gebruik met de bijhorende modaliteiten van de gemeentelijke waardebon. 

Publieke stemming
Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Kristof Andries
Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1: 

De gemeenteraad keurt het reglement over de aankoop, de toewijzing en het gebruik van de gemeentelijke waardebon als volgt goed: 

 

ARTIKEL 1: DOEL 

Het lokaal bestuur wenst de lokale handelaars te ondersteunen, te promoten en impulsen te geven aan de inwoners om lokaal te winkelen door het uitgeven van een gemeentelijke waardebon. 

 

ARTIKEL 2: WAARDE VAN DE BON 

De waardebon kan uitgegeven worden in de waarden van 10 en 25 euro. 
 

ARTIKEL 3: GELDIGHEIDS- EN AANVAARDINGSVOORWAARDEN 

De waardebon heeft een geldigheidsduur van 12 maanden vanaf uitgiftedatum. De uitgiftedatum wordt op de waardebon vermeld. De waardebon kan na het verlopen van de geldigheidsduur niet omgeruild worden en evenmin aanvaard worden door de aangesloten ondernemers. 

Enkel de originele bonnen worden aanvaard. De bon is inwisselbaar aan toonder voor de tegenwaarde van de “aankoop bij de aangesloten handels- en horecazaken”. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het lokaal bestuur, noch bij de aangesloten ondernemer.  

De ondernemer beslist zelf over de mogelijkheid tot cumulatie met andere aankoop- of kortingsbonnen en over het al dan niet teruggeven van wisselgeld bij een lager aankoopbedrag. 
 
De waardebonnen moeten gedurende het hele jaar aanvaard worden. 

 

Artikel 4: OPMAAK VAN DE BON 

Elke waardebon heeft een unieke identificatiecode. Elke waardebon heeft een speciale spotlaklaag om namaak en fraude tegen te gaan. Het ontwerp van de bon is eigendom van het lokaal bestuur. Namaak is verboden. 

De waardebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging. 


Artikel 5: TOEKENNINGSVOORWAARDEN BIJ PREMIES 

Het college van burgemeester en schepenen kan ervoor opteren om de waardebonnen te gebruiken voor het toekennen van premies.  

Dit o.a. voor: 

  • Huwelijksjubilarissen 
  • Honderdjarigen 
  • Uitreiking van sport- en cultuurprijzen of gelijkwaardig 
  • Wedstrijdprijzen via gemeentelijke communicatiekanalen 
  • Jubilerende verenigingen 
  • Winnaars van handelaarsacties of wedstrijden (bv. eindejaarsactie) 
  • Afscheidnemende personeelsleden 
  • Medewerkers van een door het lokaal bestuur georganiseerde activiteit 
  • Buurtfeesten 

 

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd tot het vaststellen van de lijst van evenementen of gebeurtenissen die aanleiding geven tot het toekennen van een gemeentelijke waardebon. De tussenkomst via gemeentelijke waardebonnen voor welke activiteit dan ook is beperkt tot een maximum van 500 euro. 

De waardebonnen kunnen door de burger ook rechtstreeks bij het lokaal bestuur worden aangekocht om die te zelf te gebruiken of cadeau te doen voor een lokale aankoop. 


Artikel 6: KOSTEN 

Het lokaal bestuur draagt alle kosten voor het invoeren van de waardebon zoals het drukken van de bon, de publiciteit, communicatie, administratie en financiële opvolging tot uitbetaling. 

Er worden geen kosten aangerekend aan de deelnemende handelaars. Deelname is gratis. 

Info en voorwaarden over deze waardebon worden eveneens gepubliceerd op de gemeentelijke website. 


Artikel 7: VOORWAARDEN VOOR INSCHRIJVING EN DEELNAME 

De waardebon kan enkel gebruikt worden bij een natuurlijke persoon of rechtspersoon, die respectievelijk als zelfstandige ondernemer of als onderneming is ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen voor activiteiten die als voorwerp detailhandel en horeca aangeboden aan de consument (B2C) hebben. De onderneming, waar met de waardebon kan betaald worden, dient haar vestiging te hebben op het grondgebied. 

Bovendien kan de waardebon enkel worden gebruikt op voorwaarde dat de handelaar zich vooraf heeft aangemeld bij het lokaal bestuur voor deelname. Door deel te nemen verklaart de handelaar zich ook automatisch akkoord met de voorwaarden voor het gebruik van de waardebon zoals omschreven in dit reglement.  

Er kan op ieder moment worden toegetreden tot het systeem. Alle deelnemende handels- en horecazaken worden vermeld op een deelnamelijst, die gepubliceerd wordt op de gemeentelijke website. 

Elke wijziging in deelname of ondernemingsgegevens moeten schriftelijk gemeld worden bij het lokaal bestuur. 

Als een handelaar niet meer wenst deel te nemen aan het systeem, dan dient hij dit schriftelijk te melden bij het lokaal bestuur. De handelaar verbindt er zich toe, behoudens in geval van overmacht, tot drie maanden na deze melding de reeds uitgeschreven bonnen te blijven aanvaarden. 


Artikel 8: UITBETALING AAN DE DEELNEMENDE HANDELAAR

De handelaar: 

  • Kan de ontvangen bonnen tot uiterlijk 3 maanden na de vervaldatum binnenbrengen bij het lokaal bestuur. Na het verstrijken van deze termijn (vervaldatum van 1 jaar + inlevertermijn van 3 maanden) worden er in geen enkel geval bonnen aangenomen voor terugbetaling. 
  • Gebruikt voor de uitbetaling het formulier op de gemeentelijke website, samen met de te innen waardebonnen. 
  • Kan tijdens de openingsuren aan het onthaal terecht voor de aanvraag tot uitbetaling of maakt hiervoor een afspraak tijdens de werkuren. 


De financiële dienst betaalt de waarde van de binnengebrachte bonnen via overschrijving op rekeningnummer aan de handelaar uit binnen de maand na ontvangst van het aanvraagformulier en de bonnen. Er worden geen administratiekosten aangerekend. 

 

Artikel 9: STOPZETTING 

Het lokaal bestuur kan te allen tijde beslissen deze waardebon niet langer aan te bieden. De nog in omloop zijnde waardebonnen worden in dat geval behandeld conform dit reglement. 

 

Artikel 10: BETWISTINGEN EN OVERTREDINGEN 

Strafrechtelijke overtredingen worden behandeld door de bevoegde rechtbank. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over alle andere betwistingen en discussies. 

 


Artikel 2: 

Het gemeenteraadsbesluit van 22 november 2022 houdende toekennen van diverse premies aan inwoners en verenigingen onder de vorm van gemeentelijke waardebonnen wordt opgeheven.

 

Artikel 3: 

Dit gemeentelijk reglement treedt in werking op 1 januari 2025.