Terug
Gepubliceerd op 27/12/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 23/12/2024 - 20:00

Definitieve beslissing tot vrijwillige fusie: reglement tot het instellen van een waarborgregeling voor de heraanplant van kleine landschapselementen in het kader van omgevingsvergunningen

Aanwezig: Veerle Dero, voorzitter raad
Ludo Persoons, burgemeester
Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, schepenen
Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, raadsleden
Kristof Andries, algemeen directeur
Verontschuldigd: Arthur Caytan, raadslid

De gemeenteraad keurt het reglement tot het instellen van een waarborgregeling voor de heraanplant van kleine landschapselementen in het kader van omgevingsvergunningen goed.

Ref.

484

Onderwerp

De gemeente Galmaarden is een groene plattelandsgemeente. De omgeving wordt gekenmerkt door onder meer kleine landschapselementen (KLE’s). Dit zijn onder meer bermen, bomen, bronnen, dijken, graften, houtkanten, hagen, holle wegen, hoogstamboomgaarden, perceelsrandbegroeiingen, sloten, struwelen, poelen, veedrinkputten en waterlopen.

In elke omgevingsvergunning voor het wijzigen of verwijderen van KLE bestaande uit boom of haag zal daarom een waarborgregeling voorzien worden om zekerheid te verschaffen over de verplichte compenserende aanplanting.

Regelgeving

Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 40, 41,2°, 177, 285-288, 330-334

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen en later wijzigingen

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen

  

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)

  

Het Omgevingsvergunningsdecreet (OVD)

 

Het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu

 

Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

Motivering

Vanaf 1 januari 2025 vormen Galmaarden, Gooik en Herne samen de fusiegemeente Pajottegem.
Tijdens de voorbereidingsfase van de fusie kunnen de raden geen beslissingen nemen die de nieuwe gemeente binden. Evenmin kan het territorialiteitsprincipe geschaad worden.
Het is echter niet realistisch en niet wenselijk dat de raad van de nieuwe gemeente Pajottegem (pas) op de eerste vergadering alle beleidsbeslissingen neemt over de organisatie van de nieuwe gemeente.
Daarom voerde de regelgever in artikel 351 van het decreet lokaal bestuur een overgangsperiode in. Die periode begint wanneer de nieuwe gemeente start.
De besluiten, de reglementen en de verordeningen van de 'oorspronkelijke' gemeenten blijven geldig op het grondgebied van de oorspronkelijke gemeenten tot de dag waarop de bevoegde overheid ze opheft.
Om echter een gelijke behandeling tussen de inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne te garanderen worden waar mogelijk reglementen nu al op elkaar afgestemd en wordt aan de resp. raden van Galmaarden, Gooik en Herne voorgesteld om de reeds op elkaar afgestemde reglementen goed te keuren zodat deze vanaf 1/1/2025 identiek zijn en een gelijke toepassing mogelijk is voor alle inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne of Pajottegem.

 

De bepalingen in dit regelement zijn van toepassing op dossier in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (Natuurdecreet) en het Omgevingsvergunningsdecreet (OVD).

De gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne (vanaf 1 januari 2025 Pajottegem) zijn groene plattelandsgemeenten. De omgeving wordt gekenmerkt door onder meer kleine landschapselementen (KLE’s). Dit zijn onder meer bermen, bomen, bronnen, dijken, graften, houtkanten, hagen, holle wegen, hoogstamboomgaarden, perceelsrandbegroeiingen, sloten, struwelen, poelen, veedrinkputten en waterlopen.

Het wijzigen of verwijderen van kleine landschapselementen wordt geregeld in het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (Natuurdecreet).

Het beleid inzake natuurbehoud en de vrijwaring van het natuurlijk milieu is gericht op de bescherming, de ontwikkeling, het beheer en het herstel van de natuur en het natuurlijk milieu, op de handhaving of het herstel van de daartoe vereiste milieukwaliteit en op het scheppen van een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak, waarbij educatie en voorlichting van de bevolking inzake natuurbehoud wordt gestimuleerd.

In elke omgevingsvergunning voor het wijzigen of verwijderen van KLE bestaande uit boom of haag zal een waarborgregeling voorzien worden om zekerheid te verschaffen over de verplichte compenserende aanplanting.

Publieke stemming
Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Kristof Andries
Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1:

In een omgevingsvergunning zal steeds een verplichting worden opgelegd tot compensatie van het verwijderen van kleine landschapselementen.

 

Artikel 2:

De compensatie dient te worden uitgevoerd conform de voorwaarden opgenomen in de omgevingsvergunning.

Deze voorwaarden betreffen minimaal de termijn binnen dewelke de heraanplant dient te geschieden, de locatie(s) waar de heraanplant mag of moet worden uitgevoerd, het type beplanting (hoogstammen, hagen, heesters,...), het aantal planten per soort ), de plantmaat  en plantafstand, en de beschermende maatregelen welke dienen getroffen te worden.

 

Artikel 3:

Om zekerheid te verschaffen over de verplichting tot heraanplant wordt een waarborgregeling ingesteld. De verschuldigde waarborg wordt op basis van een factuur door middel van een overschrijving gestort in de gemeentekas en dit na aflevering van de omgevingsvergunning. 

 

Artikel 4:

De waarborg is verschuldigd door de persoon die de aanvraag van omgevingsvergunning indient.

De waarborg moet worden betaald binnen 30 dagen na de verzending van het aanslagbiljet. Bij laattijdige of niet-betaling zijn alle kosten van de aangetekende zendingen ten laste van de belastingplichtige. Bij niet betaling wordt de waarborg ingevorderd met toepassing van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5: 
De waarborg kan teruggevraagd worden na de volledige uitvoering van de opgelegde compenserende aanplant. Dit gebeurt via het daartoe bestemde digitaal formulier via de gemeentelijke website. Niet-digitale vraag voor vrijgave kan fysiek bij de dienst Omgevingsvergunningen. De aanvraag moet vergezeld worden van een plaatsbeschrijving en foto's van de uitgevoerde werken. De vrijgave gebeurt op basis van de vaststelling door de gemeentelijke diensten van de correcte en kwalitatieve uitvoering.

 

Artikel 6:

Bij het niet uitvoeren van de heraanplant conform de voorwaarden opgenomen in de omgevingsvergunning en binnen de opgelegde termijn blijft de waarborg ingehouden en wordt een herinnering aangetekend toegezonden.

Indien de heraanplant het plantseizoen volgend op het verstrijken van de opgelegde termijn nog niet uitgevoerd werd, zal de gemeente de helft van de waarborgsom definitief inhouden. Dit zal meegedeeld worden via een aangetekend schrijven.

Indien de heraanplant 2 plantseizoenen volgend op het verstrijken van de opgelegde termijn nog niet uitgevoerd werd, zal de gemeente de volledige waarborgsom definitief inhouden. Dit zal meegedeeld worden via een aangetekend schrijven.

Indien hierna nog steeds geen gevolg gegeven wordt aan de verplichting tot heraanplant kan een proces-verbaal worden opgemaakt.

De waarborg kan zonder uitvoering van de lasten slechts worden vrijgemaakt als de vergunning waarvoor de lasten werden opgelegd, vervallen is en het project niet of zelfs niet gedeeltelijk werd uitgevoerd.

De waarborg die zes jaar na afgifte van de omgevingsvergunning in laatste aanleg nog niet werd opgevraagd, wordt beschouwd als definitief verworven door de gemeente.
Het verjaren van een openstaande waarborg zoals beschreven in lid één en twee, doet geen afbreuk aan het naleven van de opgelegde voorwaarden.

 

Artikel 7:

De waarborgsom bedraagt 50 euro/boom voor solitaire bomen en bomen in lijnverband en 20 euro/lopende meter lijnvormige groenstructuren zoals hagen, houtwallen, struwelen. De waarborgsom bedraagt maximaal 1.000 euro.  In geval de aanvraag het vellen van grote aantallen bomen of lijnvormige groenstructuren betreft, kan in de respectievelijke vergunning een verplichte fasering opgelegd worden.

Artikel 8:

Bij het moedwillig ontlopen van de waarborg door het rooien zonder vergunning zal de gemeente proces-verbaal laten opmaken en een gemeentelijke administratieve sanctie opleggen conform het Gemeentelijk Algemeen Politiereglement. De eigenaar dient bovendien onmiddellijk de aanvraagprocedure te starten tot het verkrijgen van de nodige vergunningen en zal, zo hier een verplichting op rust tot heraanplant, eveneens moeten overgaan tot het betalen van een waarborg.

 

Artikel 9:

De bedragen voortkomend uit de toepassing van dit besluit die definitief naar de gemeente vloeien, worden aangewend voor de gemeentelijke aankoop en aanplant van hoogstammige bomen en/of hagen.

 

Artikel 10:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.

 

Artikel 11:

Volgend gemeenteraadsbesluit wordt met ingang van 1 januari 2025 opgeheven:

  • Het besluit van 27 december 2016 inzake het gemeentelijk reglement met betrekking tot kleine landschapselementen: waarborgregeling voor heraanplant.