De gemeenteraad keurt de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.
637
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de bijhorende doelstellingen te realiseren.
In het kader van de fusie moeten de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne hetzelfde Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekenen.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 285-288, 330-334
De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.
De gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2020 betreffende Officiële intekening Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) in het kader van de intergemeentelijke opmaak van het duurzaam energie- en klimaatactieplan SECAP door de provincie Vlaams-Brabant
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030
Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.
Het gemeentelijk klimaatactieplan 2015-2020.
De gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2021 betreffende Principieel akkoord ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact
Bij ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 heeft de gemeente recht op een financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid door middel van een trekkingsrecht. Voor Pajottegem zal het trekkingsrecht voor het LEKP 2.0 29.457 euro bedragen. Hetzelfde bedrag dient door Pajottegem gecofinancierd te worden.
Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.
Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich tot:
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Galmaarden aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeld te realiseren.
Het is wenselijk dat de gemeente Galmaarden in het kader van de fusie tot Pajottegem, startende op 1 januari 2025, samen met Herne en Gooik het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent.
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.
Artikel 2:
De dienst grondgebiedzaken-milieu bezorgt een kopie van dit besluit aan de gemeenten Herne en Gooik en aan en aan de Vlaamse overheid.