Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het dossier, bevestiging deelname en goedkeuring jaarlijkse co-financiering in het kader van het project 'Capacity building'goed te keuren.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 84
De beslissing van het vast bureau van 5 april 2023 tot goedkeuring van de intentieverklaring 'capacitybuilding'
De samenstelling van het budget is 40% ESF, 30 % VCF, 15% VDAB (cofinanciering) en 15% lokale besturen (cofinanciering). Er doen 9 lokale besturen mee.
Het jaarlijks budget voor Galmaarden wordt geraamd op 3.088,42 euro voor een periode van zes jaar. Er is in de meerjarenplanning onder actie 6 "regierol sociale economie' een jaarlijkse budget voorzien van 1000 euro, de bijkomende middelen zullen voorzien moeten worden bij de eerstvolgende budgetwijziging.
De Vlaamse regering formuleerde de ambitie om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken tegen het einde van deze legislatuur. Om deze doelstelling te behalen, is het noodzakelijk om ook kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven te activeren.
Vanaf 2024 centraliseert Europa Werk en Sociale Economie (WSE) de middelen voor sociale inclusie via lokale partnerschappen.
Vanuit de Welzijnskoepel West-Brabant en de lokalen besturen van het Pajottenland en de TARL regio wordt er onderzocht wat de haalbaarheid en mogelijkheden zijn om samen te werken rond dit project. Hieronder wordt een stand van zaken gegeven van het project inclusief de bestaande onduidelijkheden.
Capacity Building is een project dat getrokken wordt vanuit een samenwerking tussen VVSG, VDAB en Europa WSE. Met dit project wil de Vlaamse overheid de lokale besturen ondersteunen in het opzetten van een duurzaam lokaal partnerschap. Dit lokaal partnerschap, waarin de VDAB en de OCMW’s kernpartners zullen zijn, moet het verder mogelijk maken om expertises van verschillende (relevante) partnerorganisaties te bundelen. Deze verzameling van expertises en kennis zal vervolgens aangewend worden om werkzoekenden met allerlei profielen en met multiproblematieken beter te begeleiden en ondersteunen in hun activatietraject.
Gedurende de voorbije maanden heeft het coachingsteam, samengesteld uit personeelsleden van VDAB en VVSG, een aantal acties ondernomen in kader van Capacity Building. In onze regio werd hiervoor op 25 mei 2023 een casuïstiekoefening georganiseerd waarop maatschappelijk werkers van de OCMW ’s van de lokale besturen samen voorgelegde cases bespraken om een zicht te krijgen op doelgroepen, noden en drempels binnen de regio. Deze informatie wordt samengebracht in het lokaal addendum. Het addendum is een document dat in juni gepubliceerd werd op de website van Europa WSE bij de call to interest voor Capacity Building. Het schetst een breed overzicht van de werkingsregio en alle bijhorende noden, drempels en uitdagingen waarrond gewerkt kan worden. Hierop konden partners vervolgens gericht een kandidatuur opstellen en indienen waarbij ze hun expertise en dienstverlening rond deze noden en drempels kunnen toelichten en uitleggen.
Een belangrijke nuance hierbij is dat de focus in het addendum zeer breed gehouden is. Dit is dus niet een document dat zaken definitief uitsluit maar een startpunt waaruit in latere fases beslissingen rond zowel partners als doelstellingen genomen kunnen worden. Diepgaandere discussies rond de speerpunten van dit partnerschap (waarop wel of niet in te zetten) vinden dan ook pas plaats op een latere fase.
Vanaf 4 september 2023 ging het selectieproces van de partners van start, en werden verschillende rondes doorlopen. In totaal mochten we 7 kandidaturen ontvangen die werden beoordeeld door de juryleden van het lokaal partnerschap. Deze werden vertegenwoordig door:
- Minstens 1 vertegenwoordiger van de lokale besturen (Roel Verlinden en Phil Drieghe, algemeen directeur en projectcoördinator van Welzijnskoepel West-Brabant)
- Minstens 1 vertegenwoordiger van VDAB (Lieve De Meersman, teamleider intensieve dienstverlening Halle-Asse (VDAB)
- Minstens 1 extern jurylid (Jeroen Vandenbussche, bestuurssecretaris streekbeleid Halle-Vilvoorde (Provincie Vlaams-Brabant)
Op 8 september 2023 werden 5 van de 7 kandidaturen weerhouden, na de schriftelijke beoordeling van de juryleden. Deze 5 kandidaturen werden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de pitch momenten, waar dieper ingegaan werd op het eigen dossier aangevuld met vragen van de juryleden. Hieruit heeft de jury 3 kandidaturen weerhouden, die zij als geschikt zien om verder mee te nemen naar het partnerschapsvormingsproces. Het volledige relaas en de motvering van de jury werd opgetekend in het juryverslag.
Na deze validatie komen we terecht in de fase van het partnerschapsvormingsproces. Binnen deze fase gaan de kernpartners (Lokale besturen en VDAB) samen met de weerhouden kandidaten het partnerschap vormen. Hier worden inhoudelijke afspraken gemaakt, rolverdeling bepaald en een financiële begroting opgesteld om zo tot het uiteindelijke indieningsdossier te komen voor de subsidieoproep lokale partnerschappen. Ook hier werd het mandaat aan de Welzijnskoepel West-Brabant gegeven om de stem van de lokale besturen te vertegenwoordigen, en uiteindelijk bij het indienen van het dossier op te kunnen treden als penhouder. Deze fase ging van start op 8 november 2023. Tijdens het partnerschapsvormingsproces werd een updatevergadering gehouden voor de lokale besturen op 11 december 2023, hier werd meer informatie gegeven over het verdere verloop en de financiële kant van het project.
Op 17 januari 2024 kwam de werkgroep rond het partnerschapsvormingsproces voor de laatste keer samen en werd het dossier afgewerkt op 22 januari 2024. Dit dossier dient nu aangenomen te worden door alle betrokken partners. Daarnaast wordt ook een bevestiging gevraagd tot effectieve deelname, en een goedkeuring tot het inleggen van de opgelegde jaarlijkse cofinanciering voor dit project.
De deadline om het akkoord van de gemeenten voor indienen van de projectaanvraag bij de Vlaamse overheid, Europa WSE door te sturen naar de Welzijnskoepel West-Brabant is 2 februari 2024, er is dus een beslissing nodig van het vast bureau onder voorbehoud van goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn, aan wie ook de samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring zal worden voorgelegd.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het dossier ' lokaal partnerschap Capacity building' goed.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn bevestigt de deelname aan het project 'lokaal partnerschap PajotTarl zoals opgenomen staat in het projectdossier.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de jaarlijkse co-financiering voor een bedrag van 3.088,42 euro goed.
Artikel 4:
De dienst interne zaken bezorgt een kopie van deze beslissing aan Welzijnskoepel West-Brabant, Kapelleveld 8, 1742 Ternat
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met de VZW Voedselhulp Pajottenland die werd opgemaakt binnen PDPO III Maatregel 'Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het Platteland door samenwerking" goed.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 84
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 september 2020 tot goedkeuring van het reglement over de voedselbedeling
De beslissing van het vast bureau van 22 juni 2022 over de bestelling van levensmiddelen bij FEAD
Het reglement van de POD-mi van 30 mei 2022 tot gratis verdeling van levensmiddelen ter beschikking gesteld aan de OCMW's en erkende partnerorganisaties in het kader van het FEAD
De principiële beslissing van het vast bureau van 1 februari 2023 tot samenwerking met de VZW Voedselhulp Pajottenland.
De goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met de VZW Voedselhulp Pajottenland op het vast bureau van 14 februari 2023.
Voor de werking van de voedselbank Pajottenland wordt een bijdrage gevraagd van de deelnemende lokale besturen van 0,3 euro per inwoner.
De LEADER+projectaanvraag werd goedgekeurd op 9 oktober 2023. Indien het vast bureau de samenwerkingsovereenkomst met de VZW Voedselhulp Pajottenland die werd opgemaakt binnen PDPO III Maatregel 'Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het Platteland door samenwerking" goed keurt dan stelt dit onze diensten in de mogelijkheid om een maximum van 13 500 euro aan kosten in te dienen en daarvan een percentage van 65% aan cofinanciering terug te ontvangen
Naast de giften van FEAD en lokale handelaars wordt er momenteel ook voeding aangekocht door het OCMW. De nodige kredieten (10.000 euro in 2024) hiervoor zijn voor in de meerjarenplanning onder sleutel 0900-00/60001000/OCMW/BH-7.
Het OCMW verdeelt wekelijks voeding die enerzijds afkomstig is van enkele lokale handelaars, en anderzijds verkregen werd via het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen.
Op het Vast Bureau van 14 februari 2023 werd een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd tussen OCMW Galmaarden en VZW Voedselhulp Pajottenland. Ook volgende OCMW's tekenden in op de samenwerking: OCMW Gooik, OCMW Roosdaal, OCMW Pepingen, OCMW Bever en OCMW Lennik.
De VZW krijgt via een partnerovereenkomst de middelen van FEAD van de lokale besturen, zij hebben zich ook aangesloten bij de voedselbank Brabant-Brussel én zij halen ook voedseloverschotten op, rechtstreeks, bij lokale boeren en handelaars. Dit heeft gezorgd voor een breder aanbod aan voedsel voor de deelnemende gemeenten en minder verplaatsingen omdat alle voeding centraal in Gooik terecht komt.
OCMW Galmaarden heeft ervoor gekozen om de cliënten die in aanmerking komen, niet naar de regionale voedselbedeling te Gooik door te verwijzen, maar wel om de voeding wekelijks in Gooik af te halen en zelf te verdelen in Galmaarden zoals altijd het geval is geweest.
Elk OCMW bepaalt zijn eigen doelgroep, voor de FEAD-producten worden de richtlijnen van FEAD toegepast.
De werking van de VZW ging van start op 9 mei 2023.
Voor de werking van de VZW wordt een bijdrage gevraagd van de deelnemende lokale besturen van 0,3 euro per inwoner. Er werd ook een LEADER+projectaanvraag ingediend dewelke werd goedgekeurd op 9 oktober 2023. Het is binnen deze goedgekeurde projectaanvraag dat een nieuwe overeenkomst dient aangegaan te worden tussen de deelnemende OCMW's als copromotors en de VZW Voedselhulp Pajottenland, als promotor. Deze samenwerkingsovereenkomst stelt onze diensten in de mogelijkheid om een maximum van 13 500 euro aan kosten in te dienen en daarvan een percentage van 65% euro aan cofinanciering terug te ontvangen.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met de VZW Voedselhulp Pajottenland die werd opgemaakt binnen PDPO III Maatregel 'Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het Platteland door samenwerking" goed.
MONDELINGE VRAGEN
GOEDKEURING NOTULEN.
In toepassing van artikel 32§3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld dat gedurende de raadzitting geen bemerkingen werden gedaan in verband met het verslag, zodat de notulen van de vorige raadzitting werden goedgekeurd.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Kristof Andries
algemeen directeur
Veerle Dero
voorzitter raad