Terug
Gepubliceerd op 27/12/2024

Besluit  Raad voor Maatschappelijk Welzijn

ma 23/12/2024 - 21:00

Definitieve beslissing tot vrijwillige fusie: reglement tussenkomst ter bevordering van de participatie en de sociale activering

Aanwezig: Veerle Dero, voorzitter raad
Ludo Persoons, burgemeester
Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, schepenen
Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, raadsleden
Kristof Andries, algemeen directeur
Verontschuldigd: Arthur Caytan, raadslid

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement tussenkomst ter bevordering van de participatie en de sociale activering met ingang van 1 januari 2025 goed.

Onderwerp

Het reglement ‘Tussenkomst ter bevordering van participatie en sociale activering’ ondersteunt de meest kwetsbaren in de samenleving. Financiële steun wordt op een uniforme manier toegekend aan gezinnen met een laag of bescheiden inkomen. Het doel is hun zelfredzaamheid, weerbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid te versterken. Door deelname aan zinvolle activiteiten wil men sociaal isolement doorbreken en maatschappelijke integratie bevorderen. De reglementen van Galmaarden, Gooik en Herne werden geüniformiseerd.

Regelgeving

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40, 285-288, 330-334, 350 en 351


De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen en later wijzigingen

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen

 

Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

 

Wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de OCMW’s

 

Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de  OCMW’s

 

Wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie

 

Omzendbrief betreffende de maatregelen ter bevordering van de maatschappelijke participatie en de culturele en sportieve ontplooiing van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 2011

 

Koninklijk Besluit van 21 maart 2024 houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de OCMW's voor het jaar 2024 en de bijlage bij het Koninklijk Besluit van 21 maart 2024 - verdeling budget PSA 2024 per OCMW

Financiële impact

De kredieten voor deze uitgaven dienen te worden voorzien in het exploitatiebudget van het eenjarig meerjarenplan 2025.

Motivering

Vanaf 1 januari 2025 vormen Galmaarden, Gooik en Herne samen de fusiegemeente Pajottegem.
Tijdens de voorbereidingsfase van de fusie kunnen de raden geen beslissingen nemen die de nieuwe gemeente binden. Evenmin kan het territorialiteitsprincipe geschaad worden.
Het is echter niet realistisch en niet wenselijk dat de raad van de nieuwe gemeente Pajottegem (pas) op de eerste vergadering alle beleidsbeslissingen neemt over de organisatie van de nieuwe gemeente.
Daarom voerde de regelgever in artikel 351 van het decreet lokaal bestuur een overgangsperiode in. Die periode begint wanneer de nieuwe gemeente start.
De besluiten, de reglementen en de verordeningen van de 'oorspronkelijke' gemeenten blijven geldig op het grondgebied van de oorspronkelijke gemeenten tot de dag waarop de bevoegde overheid ze opheft.
Om echter een gelijke behandeling tussen de inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne te garanderen worden waar mogelijk reglementen nu al op elkaar afgestemd en wordt aan de resp. raden van Galmaarden, Gooik en Herne voorgesteld om de reeds op elkaar afgestemde reglementen goed te keuren zodat deze vanaf 1 januari 2025 identiek zijn en een gelijke toepassing mogelijk is voor alle inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne.

 

Het reglement ‘Tussenkomst ter bevordering van participatie en sociale activering’ ondersteunt de meest kwetsbaren in de samenleving. Financiële steun wordt op een uniforme manier toegekend aan gezinnen met een laag of bescheiden inkomen. Het doel is hun zelfredzaamheid, weerbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid te versterken. Door deelname aan zinvolle activiteiten wil men sociaal isolement doorbreken en maatschappelijke integratie bevorderen.

Publieke stemming
Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Kristof Andries
Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement tussenkomst ter bevordering van de participatie en de sociale activering als volgt goed:

Artikel 1: Doelgroep

§1 Personen/gezinnen die gerechtigd zijn op een (equivalent) leefloon

§2 Personen met een laag inkomen

  • Alleenstaanden: leefloon + 150 euro
  • Gezin: leefloon + 200 euro + 75 euro per kind ten laste

Alle inkomsten (berekend volgens de RMI-wetgeving) van alle inwonenden worden in rekening gebracht.

§3 Personen in budgetbegeleiding, budgetbeheer of collectieve schuldenregeling die na afbetaling van hun schulden (met uitzondering van een hypothecair krediet) of betaling van medische kosten met hun beschikbare inkomen onder de categorie van artikel 1 §2 vallen,

§4 De volgende groepen komen niet in aanmerking: personen die al een soortgelijke tussenkomst ontvangen via een ander reglement, personen zonder wettig verblijf, personen in het lokaal opvanginitiatief (LOI).

 

Artikel 2: Bijkomende bepalingen

§1 Het OCMW Pajottegem moet bevoegd zijn voor de steunverlening volgens de wet van 2 april 1965. 

§2 Eigenaars die een woning bezitten in volle eigendom of vruchtgebruik waarop geen hypothecaire last meer rust, komen niet in aanmerking (met bezit van gronden wordt dus geen rekening gehouden).

§3 Eigenaars die meer dan één onroerend goed bezitten in volle eigendom of vruchtgebruik komen niet in aanmerking.

§4 Personen met spaargeld boven het maximum, zoals bepaald in artikel 27 van het koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, hebben geen recht op financiële steunverlening. Huidig bedrag = 6200 euro.

§5 Voor een tussenkomst in de schoolkosten wordt een aanvraag studie- / schooltoelage vereist.

§6 Bij co-ouderschap wordt een officieel bewijs afgeleverd (vonnis familierechtbank, gehomologeerd minnelijk bemiddelingsakkoord, verklaring van de co-ouder).  

 

Artikel 3: Activiteiten

De tussenkomst kan dienen voor de activiteiten gedefinieerd onder de volgende twee luiken, analoog naar de bepalingen uit de omzendbrief betreffende de maatregelen ter bevordering van de maatschappelijke participatie en de culturele en sportieve ontplooiing van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 2011.

§1 Bevorderen van maatschappelijke participatie

Hieronder begrijpt men alle activiteiten en initiatieven die erop gericht zijn om de doelgroep te betrekken in het maatschappelijke leven en hen volwaardig deel te laten uitmaken van de samenleving, door hen te laten deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten en hun toegang tot nieuwe informatie- en communicatietechnologieën te bevorderen.

Meer bepaald kan de tussenkomst aangewend worden voor:

Actieve deelname aan sociale, sportieve of culturele activiteiten, met inbegrip van de vervoerskosten hieromtrent.

Bv: bezoek museum, theater, bioscoop, attractiepark,… Uitgesloten: aankoop van boeken, kranten, CD’s.

2° Deelname aan sociale, culturele of sportieve verenigingen met inbegrip van lidgeld en de voor de deelname noodzakelijke benodigdheden en uitrustingen (sportclub, jeugdbeweging, workshops,…).

3° Deelname aan jeugd-en vakantiekampen > 18j

4° De ondersteuning en de financiering van initiatieven die de toegang en de participatie van de doelgroep tot de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën bevorderen – internetabonnement.

5° Abonnementen openbaar vervoer > 18j

§2 Bestrijden van kinderarmoede

De tussenkomst ter bestrijding van kinderarmoede kan aangewend worden voor volgende initiatieven:

Financiering van maatschappelijke dienstverlening om de maatschappelijke integratie van kinderen tot einde middelbare studies via deelname aan sociale programma’s te bevorderen.

Met name bedoeld:

1°de maatschappelijke dienstverlening in het kader van de deelname aan sociale programma's: deelname aan jeugd-en vakantiekampen < 18j.

2° deelname aan speelpleinwerking en bijhorende activiteiten.

3° sociale-, culturele en sportieve uitstappen georganiseerd door de onderwijsinstelling bv sneeuwklassen, zeeklassen, bosklassen, bezoek museum,….

4° de maatschappelijke dienstverlening in het kader van psychologische ondersteuning.

5° de maatschappelijke dienstverlening in het kader van paramedische ondersteuning (logopedie, ergotherapie, diëtist, podoloog,…) en aankoop paramedisch materiaal op voorwaarde dat het werd voorgeschreven door een arts ( bril, steunzolen, hoorapparaat,…).

6° aankoop van poeder-en groeimelk tot de leeftijd van 3 jaar.

7° abonnementen openbaar vervoer < 18j.

§3 Tussenkomst in schoolkosten

Er wordt een tussenkomst toegekend voor kosten verbonden aan het volgen van studies/opleidingen. Deze tussenkomst kan niet aangevraagd worden door leefloongerechtigde studenten, wegens een hoge studiebeurs.

De tussenkomst voor het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het secundair onderwijs (leeftijd tot 18 jaar) valt onder luik 2: bestrijden van kinderarmoede.

De tussenkomst voor het secundair onderwijs (vanaf leeftijd 18 jaar), het hoger en universitair onderwijs en het niet-regulier onderwijs (gericht op verhogen van tewerkstellingskansen) valt onder luik 1: bevorderen van maatschappelijke participatie.

Artikel 4: Bedragen tussenkomsten

§1 Maatschappelijke participatie

  • Maximaal 150 euro per gezinslid per kalenderjaar.
  • Na aftrek van een financiële tussenkomst afkomstig van een andere bron (bv mutualiteit, werkgever).
  • Voor kinderen in co-ouderschap wordt dit bedrag gehalveerd

§2 Kinderarmoede

  • Maximaal 150 euro per kind per kalenderjaar.
  • Na aftrek van een financiële tussenkomst afkomstig van een andere bron (bv mutualiteit, werkgever).
  • Voor kinderen in co-ouderschap wordt dit bedrag gehalveerd

§3 Schoolkosten

  • Kleuteronderwijs: 50 euro
  • Lager onderwijs: 75 euro
  • Secundair onderwijs: 150 euro
  • Hoger en universitair onderwijs: 250 euro
  • Niet-regulier onderwijs (gericht op verhogen van tewerkstellingskansen): 150 euro
  • Voor kinderen in co-ouderschap wordt dit bedrag gehalveerd

 

Artikel 5: Procedure

§1 De maatschappelijk werker onderzoekt of de betrokkene voldoet aan de voorwaarden van dit reglement, doormiddel van een sociaal onderzoek.

§2 Het sociaal onderzoek wordt voorgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD).

§3 Het BCSD neemt de uiteindelijke beslissing over de toekenning van de steun.

§4 De toekenning loopt telkens tot en met uiterlijk 31 december van het lopende jaar.

§5 Indien betrokkene niet langer voldoet aan de toekenningsvoorwaarden, wordt het recht onmiddellijk ingetrokken.

§6 Alle (terug)betalingen gebeuren uitsluitend op basis van een factuur of betalingsbewijs van een activiteit of aankoop die plaatsvindt tussen 1 januari en 31 december. De factuur moet uiterlijk op 31 december worden ingediend.

§7 Onterecht ontvangen tussenkomsten zullen worden teruggevorderd.

 

Artikel 6: afwijkingen

Een afwijking op dit reglement is mogelijk, na een sociaal-en financieel onderzoek voorgelegd aan het BCSD

Artikel 7: indexering toelagen

Voornoemde bedragen worden jaarlijks op 1 januari jaar N aangepast aan de index volgens volgende formule:

bedragen november 2024 x gezondheidsindex 11/jaar N-1
                                           gezondheidsindex 11/2024                                                                                      

 

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025