Terug
Gepubliceerd op 27/12/2024

Besluit  Raad voor Maatschappelijk Welzijn

ma 23/12/2024 - 21:00

Definitieve beslissing tot vrijwillige fusie: huishoudelijk reglement voor de opvangstructuren

Aanwezig: Veerle Dero, voorzitter raad
Ludo Persoons, burgemeester
Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, schepenen
Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, raadsleden
Kristof Andries, algemeen directeur
Verontschuldigd: Arthur Caytan, raadslid

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement voor de opvangstructuren  met ingang van 1 januari 2025 goed.

Onderwerp

Vanaf 1 januari 2025 vormen Galmaarden, Gooik en Herne samen de fusiegemeente Pajottegem.

De drie besturen beschikken over opvangstructuren of lokale opvanginitiatieven (LOI's). Dit zijn individuele opvangstructuren die beheerd worden door OCMW’s en waar verzoekers om internationale bescherming (VIB) materiële hulp (“bed-bad-brood”) krijgen zolang hun recht op opvang duurt.

Elke opvangstructuur in België dient een huishoudelijk reglement te hebben waarin de werkingsregels van de opvangstructuur vastgelegd worden.

Regelgeving

Het decreet lokaal bestuur, artikel 77, 78, 285-288, 330-334, 350, 351

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen en later wijzigingen

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen

 

De wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen

 

Het koninklijk besluit van 2 september 2018 tot vastlegging van het stelsel en de werkingsregels van toepassing op de opvangstructuren en de modaliteiten betreffende de kamercontroles

 

Het ministerieel besluit van 21 september 2018 tot vastlegging van het huishoudelijk reglement van de opvangstructuren

 

Het Koninklijk besluit van 24 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 juli 2012 tot regeling van de terugbetaling door het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers van de kosten van de materiële hulp door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn toegekend aan een begunstigde gehuisvest in een lokaal opvanginitiatief. 

 

De minimale normen inzake opvang van Fedasil en de richtlijnen inzake de toekenning van leefgeld van Fedasil 

 

Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

Motivering

Vanaf 1 januari 2025 vormen Galmaarden, Gooik en Herne samen de fusiegemeente Pajottegem.
Tijdens de voorbereidingsfase van de fusie kunnen de raden geen beslissingen nemen die de nieuwe gemeente binden. Evenmin kan het territorialiteitsprincipe geschaad worden.
Het is echter niet realistisch en niet wenselijk dat de raad van de nieuwe gemeente Pajottegem (pas) op de eerste vergadering alle beleidsbeslissingen neemt over de organisatie van de nieuwe gemeente.
Daarom voerde de regelgever in artikel 351 van het decreet lokaal bestuur een overgangsperiode in. Die periode begint wanneer de nieuwe gemeente start.
De besluiten, de reglementen en de verordeningen van de 'oorspronkelijke' gemeenten blijven geldig op het grondgebied van de oorspronkelijke gemeenten tot de dag waarop de bevoegde overheid ze opheft.
Om echter een gelijke behandeling tussen de inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne te garanderen worden waar mogelijk reglementen nu al op elkaar afgestemd en wordt aan de resp. raden van Galmaarden, Gooik en Herne voorgesteld om de reeds op elkaar afgestemde reglementen goed te keuren zodat deze vanaf 1 januari 2025 identiek zijn en een gelijke toepassing mogelijk is voor alle inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne.

 

Galmaarden, Gooik en Herne hebben momenteel opvangstructuren of lokale opvanginitiatieven (LOI's). Dit zijn individuele opvangstructuren die beheerd worden door OCMW’s en waar verzoekers om internationale bescherming (VIB) materiële hulp (“bed-bad-brood”) krijgen zolang hun recht op opvang duurt. 

Elke opvangstructuur in België dient een huishoudelijk reglement te hebben waarin de werkingsregels van de opvangstructuur vastgelegd worden. 

Fedasil stelt een verplicht model ter beschikking, aan het algemeen deel (tot en met hoofdstuk 5) worden geen wijzigingen aangebracht, de eigen werkingsregels en afspraken over steunverlening zijn uniform voor Galmaarden, Gooik en Herne.

De klachtenprocedure wijkt verplicht af van het algemeen klachtenreglement van het OCMW.

Publieke stemming
Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Kristof Andries
Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Gunther De Smedt, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement voor de opvangstructuren, dat als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed.

 

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.

 

Artikel 3:

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 oktober 2023 houdende huishoudelijk reglement voor het lokaal initiatief goedgekeurd wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2025.