De gemeenteraad (en de raad voor maatschappelijk welzijn) stemmen elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening 2023. De gemeenteraad keurt ook het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 260-262, 285-288, 330-334
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 mei 2018 over de beleids- en beheerscyclus (BVR BBC)
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus (MB BBC)
Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 25 juni 2024 houdende vaststellen van de jaarrekening 2023
Budgettair resultaat van het boekjaar : -206.059 euro
Gecumuleerd budgettair resultaat : 8.994.262 euro
Autofinancieringsmarge : 1.811.748 euro
Het advies van het managementteam van 3 juni 2024.
De jaarrekening 2023 bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota een toelichting van de jaarrekening en documentatie bij de jaarrekening.
Het voorontwerp van jaarrekening 2023 werd opgesteld door financieel directeur, algemeen directeur, managementteam, ondersteund door consultant Q&A.
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt zijn deel van de jaarrekening 2023 (gemeente) vast.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening 2023 (OCMW) dat door de raad van maatschappelijk welzijn van 25 juni 2024 werd vastgesteld goed, waardoor de geïntegreerde jaarrekening 2023 definitief is vastgesteld.
Artikel 3:
De jaarrekening 2023 wordt volgens de bepalingen van het decreet lokaal bestuur bezorgd aan de Vlaamse overheid, die tevens met toepassing van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur hiervan in kennis gesteld zal worden.
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag over het jaar 2023 met inbegrip van het rapport organisatiebeheersing, het verslag visumverplichting en het verslag debiteurenbeheer.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 285-288, 330-334
Het managementteam heeft gunstig advies verleend over het jaarverslag op 3 juni 2024.
Het lokaal bestuur kiest er voor om een inkijk te geven in het lokaal beleid dat niet onder de vorm van acties in het lokaal meerjarenplan wordt opgenomen via de opmaak van een jaarverslag.
Met het jaarverslag wensen we een dubbel doel te dienen:
Op die manier moet deze rapporteringsvorm toekomstgericht een beheersdocument worden. Het ligt immers in onze bedoeling om ook de komende jaren de tendensen en evoluties ook in woord, getal en beeld te vatten.
Inhoudelijk is het document gestructureerd op basis van het organogram. Per dienst brengen we de meest relevante producten en diensten cijfermatig in kaart. Voor diensten, die voor gemeente en OCMW geïntegreerd werken, is de informatie samengebracht. Dat wordt ook aangegeven in het verslag.
Ook de decretaal verplichte rapporteringen over de organisatiebeheersing, de visumverplichting en het debiteurenbeheer zijn toegevoegd aan dit document.
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag van de gemeente Galmaarden over het jaar 2023 met inbegrip van de decretaal verplichte rapporteringen over de organisatiebeheersing, de visumverplichting en het debiteurenbeheer.
De lokale besturen Galmaarden, Gooik en Herne namen op 21 december 2023 een definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Over de werkzaamheden van de verschillende stuur- en werkgroepen wenst het college van burgemeester en schepenen periodiek te rapporteren aan de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur, artikel 40, 285-288, 330-334, 345 ev.
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om kennis te nemen van het verslag van juni 2024 over de werkzaamheden van de samenvoegingsoperatie.
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van juni 2024 over de samenvoegingsoperatie van Galmaarden, Gooik en Herne.
De gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne keurden op 21 december 2023 de definitieve beslissing tot een vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne goed. De samenvoeging neemt aanvang op 1 januari 2025.
Inzake het afvalbeleid is de gemeente Galmaarden aangesloten als venoot bij de opdrachthoudende vereniging IlvA en zijn de gemeenten Gooik en Herne als vennoten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Intradura.
Momenteel doet de gemeente Galmaarden een beroep op IlvA voor de ophaling van de huisaanhuis-ophaling van restafval, GFT, PMD, papier & karton, glas en de uitbating van het recyclagepark. De gemeenten Gooik en Herne doen een beroep op Intradura voor de huisaanhuis-ophaling van restafval, GFT, PMD, papier&karton de lediging van de glasbollen. De uitbating van de recyclageparken gebeurt er in eigen beheer.
Vanaf 1 januari 2025 dient de afvalophaling- en verwerking maximaal op een uniforme wijze te worden aangeboden aan de inwoners van Pajottegem. De lokale besturen Galmaarden, Gooik en Herne gingen in onderhandeling met de beide opdrachthoudende verenigingen om een overgangsregeling uit te werken voor de periode 2025-2030.
De grondwet, artikel 41 en 162
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikels 40, 41, 285-288, 326 tot en met 335 en 344 tot en met 35, 416-460
Het bestuursdecreet van 7 december 2018
Het Regiodecreet van 3 februari 2023
Het gemeenteraadsbesluit van Galmaarden van 25 mei 2010 houdene toetreding tot de intercommunale Ilva en goedkeuring van de statuten.
De gemeenteraadsbesluiten van Galmaarden, Gooik en Herne van september 2023 houdende goedkeuring van de engagementsverklaring budget en verbintenissen
De gemeenteraadsbesluiten van Galmaarden, Gooik en Herne van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Het fusiedraaiboek vermeldt twee mogelijke scenario’s in het geval de lokale besturen op het vlak van afvalophaling- en verwerking bediend worden door verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden:
De lokale besturen geven de voorkeur aan het scenario waarbij de intercommunales onderling tot een akkoord komen over de onderlinge herverdeling van taken.
Tijdens de maanden april-mei hebben de opdrachthoudende verenigingen ILva en Intradura een voorstel inzake afvalinzameling ingediend voor de 3 gemeenten dat kan worden opgezet vanaf 1 januari 2025.
Het voorstel omvat:
De lokale besturen staan in voor de kosten die eigen zijn aan het fusietraject en om die reden niet kunnen afgewenteld worden op de andere vennoten van beide intercommunales. Voorbeelden daarvan zijn de communicatiemiddelen (aparte afvalkrant (met tussenkomst van FostPlus, centraal telefoonnummer,...) en de logistiek voor het voorbereiden van de nieuwe werkwijze.
Onder deze logistieke kosten dient te worden verstaan:
De bijdrages aan de intercommunales zullen worden bepaald a rato van het aantal inwoners, geraamd op een verhouding van 9.000/25.000 voor IlvA en 16.000/25.000 voor Intradura. Verdere kosten worden onderling door de opdrachthoudende verenigingen verrekend.
De bijgaande toelichtingsnota geeft een overzicht van de huidige en toekomstige activiteitenverdeling en de gesimuleerde kostprijsramingen.
De retributies voor de verschillende afvalfracties huis-aan-huis én bij aanvoer via het recyclagepark zullen bij een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit worden vastgesteld.
Deze werkwijze wordt opgezet voor een periode van 1 januari 2025 tot en met 2030. Jaarlijks wordt een tussentijdse evaluatie georganiseerd. Gedurende deze periode kunnen de lokale besturen en de opdrachthoudende verenigingen verder afstemmen voor de langetermijnsamenwerking omdat er op dat ogenblik meer duidelijkheid zal zijn over de regiovorming. Momenteel voeren ABB en OVAM een specifiek onderzoek over de impact van de regiovorming op de werking van de afvalintercommunales. De eerste resultaten daarvan worden pas in 2025 verwacht.
Artikel 1:
Voor wat betreft de inzameling en verwerking van de huis-aan-huis- ingezamelde fracties wordt vanaf 1 januari 2025 en dat voor een termijn tot en met 2030 door Galmaarden, Gooik en Herne als nieuwe fusiegemeente Pajottegem een beroep gedaan op de beide actieve opdrachthoudende verenigingen Intradura en IlvA die onderling tot een akkoord over een herverdeling van de activiteiten zijn gekomen.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de herverdeling van de activiteiten in het kader van de fusie door de opdrachthoudende verenigingen als volgt goed:
Artikel 3:
De lokale besturen blijven elk vennoot van de opdrachthoudende vereniging die hen bedient. De contracten en overeenkomsten die zij in die hoedanigheid met de resp. opdrachthoudende verenigingen zijn aangegaan blijven gedurende deze periode doorlopen, met uitzondering van de exploitatie van het recyclagepark van Galmaarden door IlvA. Vanaf 1 januari 2025 worden de overeenkomsten overgenomen door Pajottegem.
Artikel 4:
Dit besluit wordt ter goedkeuring bezorgd aan de Raden van Bestuur van de opdrachthoudende verenigingen IlvA en Intradura.
Artikel 5:
Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de gemeenten Gooik en Herne.
Het toekomstig lokaal bestuur Pajottegem (fusie van gemeente én OCMW Galmaarden, Gooik en Herne) wil zijn dienstverlening op verschillende locaties burgernabij, professioneel en digitaal aanbieden.
Op dit moment wordt enkel in de gemeente Galmaarden op afspraak gewerkt. Het systeem dat daarvoor momenteel wordt gebruikt mist mogelijkheden tot uitbreiding en efficiëntieverhoging.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, 40, 41,10°, 285-288, 330-334
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 143.000,00 niet), en meer bepaald artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 van Galmaarden, Gooik en Herne over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 40.000,00 euro (excl. btw) of 48.400,00 euro (incl. 21% btw) over een periode van 4 jaar.
De kost zal gedragen worden door de 3 besturen volgens deze verdeelsleutel: Gooik (37,58%), Galmaarden (35,54%) en Herne (26,88%).
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2024.
Voor de fusiegemeente Pajottegem zijn we op zoek naar een gebruiksvriendelijke digitale oplossing voor het plannen van afspraken die voldoet aan de hedendaagse eisen. De oplossing moet operationeel zijn voor de diensten onthaal, burgerzaken en sociale dienst op 1/1/2025. Nadien moet het pakket uitgebreid worden naar andere diensten.
Het moet een systeem zijn waarin afspraken op verschillende manieren (online, telefonisch...) en voor verschillende producten en diensten die gevestigd zijn op verschillende locaties verspreid over de deelgemeenten Galmaarden, Gooik en Herne gemaakt kunnen worden. Daarbij is het van het grootste belang dat ook de “niet-digitale burger” op een even vlotte manier verder wordt geholpen.
Het betreft een occasionele gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat de gemeente Gooik wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van gemeenten Galmaarden en Herne bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt deel aan de opdracht tot “Leveren en implementeren van een digitaal afsprakensysteem voor fusiegemeente Pajottegem” voor een bedrag indicatief geraamd op op 40.000,00 euro (excl. btw) of 48.400,00 (incl. 21% btw) over een periode van 4 jaar.
Artikel 2:
De gemeenteraad mandateert de gemeente Gooik om de procedure tot “Leveren en implementeren van een digitaal afsprakensysteem voor fusiegemeente Pajottegem” te voeren en in naam van de gemeente Galmaarden bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
172.303
Indien de gemeenteraad eretitels wenst toe te kennen aan gewezen schepenen en gemeenteraadsleden van het lokaal bestuur Galmaarden, dient het daartoe een reglement goed te keuren. De eretitel is een eervolle onderscheiding van een langdurige en eervolle loopbaan voor een schepen of gemeenteraadslid.
Het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 17,§4, 40, 41, 148, 285-288, 330-334
Het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2012 over het vaststellen van het gemeentelijk regelement op het toekenning van de titel van eregemeenteraadslid
Uit erkentelijkheid voor het sociaal engagement van de gemeenteschepenen en de gemeenteraadsleden en als beloning voor een langdurige en eervolle loopbaan wil de gemeenteraad eretitels aan gewezen schepenen en gemeenteraadsleden toekennen. Bij gebrek aan een decretale regeling voor de toekenning van eretitels moet er een gemeentelijk reglement vastgesteld worden.
De gemeenteraad is bevoegd om de voorwaarden te bepalen voor het toekennen van eretitels aan schepenen en gemeenteraadsleden.
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement van eretitels voor schepenen en raadsleden als volgt goed.
REGLEMENT TOT TOEKENNING VAN ERETITELS AAN SCHEPENEN EN RAADSLEDEN
Artikel 1. Doel
Dit reglement bepaalt de manier waarop eretitels worden toegekend aan gewezen schepenen en gemeenteraadsleden van het lokaal bestuur Galmaarden.
Artikel 2. Definitie
De eretitel is een eervolle onderscheiding van een langdurige en eervolle loopbaan voor een schepen of gemeenteraadslid.
Artikel 3. Toekenningsvoorwaarden
§1. Om de eretitel te kunnen aanvragen moet de betrokkene van onberispelijk gedrag zijn en voldoen aan de volgende de anciënniteitsvoorwaarden.
§2. Onder onberispelijk gedrag wordt verstaan het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel van een zware tuchtstraf dan wel van andere onterende feitelijkheden.
Concreet betekent dit de gemeenteraad vaststelt dat er tegen de betrokkene geen zware straffen werden uitgesproken en dat de gemeenteraad vaststelt of er al dan niet feiten bestaan die er aanleiding toe geven om de eretitel te weigeren.
Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die op geen enkele manier een goed en efficiënt bestuur van de gemeente in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van de eretitel (vb. een verkeersovertreding zonder samenhangend misdrijf).
Als echter onbetwistbaar vaststaat, hetzij op basis van het gerechtelijke verleden van de betrokkene, hetzij op basis van bepaalde vervolgingen, dat de betrokkene niet over het morele gezag beschikt om een eretitel te verkrijgen, wordt de titel geweigerd.
§3. De anciënniteitsvoorwaarden worden als volgt vastgesteld:
Om aanspraak te maken op de eretitel van schepen moet men binnen dezelfde gemeente gedurende één legislatuur of ten minste 6 jaar het mandaat van schepen hebben uitgevoerd. De loopbaan moet niet aansluitend zijn.
Om aanspraak te maken op de eretitel van gemeenteraadslid moet men binnen dezelfde gemeente gedurende twee legislaturen of ten minste 12 jaar het mandaat van raadslid hebben uitgevoerd. De loopbaan moet niet aansluitend zijn.
Om deze termijnen te berekenen wordt rekening gehouden met de periode waarin de deputatie de gemeenteraads- of districtsraadsverkiezingen ofwel heeft vernietigd met toepassing van de kieswetgeving, ingeval de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan, ofwel heeft opgeschort met toepassing van de wettelijke bepalingen, of ingeval de Raad voor Verkiezingsbetwistingen of de Controlecommissie voor Verkiezingsuitgaven de gemeenteraads- of districtsraadsverkiezingen heeft vernietigd, als de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan. Ook met de periode waarin de installatie niet kon plaats vinden omwille van een ongegrond gebleken klacht wordt rekening gehouden voor de berekening van de termijn.
De jaren als burgemeester of als voorzitter van het OCMW worden meegerekend bij de vaststelling van de anciënniteitsvoorwaarden.
De jaren als raadslid van het OCMW uitgeoefend tot eind 2018 én de jaren als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst uitgeoefend vanaf 2019 worden voor de helft meegerekend bij de vaststelling van de anciënniteitsvoorwaarden op voorwaarde dat het raadslid minimaal 6 jaar gemeenteraadslid is geweest.
De voorzitter van het openbaar centrum toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen, kan kiezen de eretitel van schepen (van rechtswege) of de eretitel van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te voeren.
De uitoefening van een ambt of mandaat in een gemeente die later samengevoegd wordt met andere gemeenten of eraan wordt gehecht, wordt beschouwd als een ambt of mandaat, uitgeoefend in de gemeente die de samengevoegde of de aangehechte gemeenten bevat.
Artikel 4. Uitsluitingsgronden
De eretitel kan niet postuum worden verleend.
De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nog enig politiek ambt uitvoert in de gemeente of het OCMW aan wie de eretitel wordt gevraagd of wanneer de betrokkene door die gemeente of OCMW bezoldigd wordt.
Artikel 5. Procedure
§1. De eretitel wordt door de gemeenteraad toegekend. De gemeenteraad beslist in openbare zitting en bij geheime stemming over het al dan niet toekennen van de eretitel bij eenvoudige meerderheid van stemmen.
§2. De eretitel kan aangevraagd worden door:
Het verzoek wordt schriftelijk bij de voorzitter van de gemeenteraad ingediend en wordt uiterlijk binnen de 3 maanden na ontvangst aan de gemeenteraad voorgelegd.
§3. Bij het verzoek moeten volgende documenten gevoegd worden:
Artikel 6. Voorrangsregels
De titel van ere-schepen heeft voorrang op de titel van ere-raadslid. De titels kunnen niet samen gevoerd worden. Na het bekomen van een hogere titel kan geen lagere titel meer toegekend worden. Wanneer een hogere titel wordt toegekend, mag de lagere titel niet meer gedragen worden.
Artikel 7. Uitreiking
Na afloop van de vergadering van de gemeenteraad waarop de toekenning van de eretitel is goedgekeurd, organiseert de gemeenteraad een plechtige toekenning van de titel. Van deze toekenning wordt melding gemaakt in het gemeentelijk informatieblad.
Aan de machtiging tot het voeren van de eretitel zijn geen voordelen verbonden.
Artikel 8. Sancties
De gemeenteraad kan de toekenning van de eretitel intrekken als na de toekenning van de eretitel de betrokkene een zware strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat.
Artikel 2:
Het reglement met betrekking tot toekennen van de titel van eregemeenteraadslid, goedgekeurd door de gemeenteraad van Galmaarden, in zitting van 29 mei 2012, wordt opgeheven met ingang van 26 juni 2024.
Ref. 560
Er wordt een tarief voorgesteld voor de try out voorstelling van comedian Sven De Leijer op woensdag 18 september 2024. De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van retributiereglementen.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 14°, 285-288, 330-334
De grondwet, artikel 173
Het gemeenteraadsbesluit van 30 december 2019 over de goedkeuring van het strategisch meerjarenplan gemeente en OCMW Galmaarden 2020-2025
Het collegebesluit van 10 januari 2024 over het programmeren van de comedy voorstelling van Sven De Leijer
De ontvangsten van de deelnamegelden worden geboekt op jaarbudgetrekening 0705-01/70100030.
De cultuurdienst programmeert een try out voorstelling van comedian Sven De Leijer in het GC Baljuwhuis op woensdag 18 september 2024. De voorstelling kadert in zijn tournee 'Liefde voor Publiek'.
Aangezien het een try out voorstelling betreft, worden de tickets aan een voordeliger tarief aangeboden aan het publiek.
Het boekingskantoor van Sven De Leijer, LiveComedy, legt een minimum ticketprijs op van 20 euro. Dit voorgestelde tarief is gangbaar voor try out voorstellingen en wordt daarom gevolgd.
De tickets zullen verkocht worden via het ticketreservatiesysteem, TicketGang.
Artikel 1:
Het retributiereglement voor de try out voorstelling van comedian Sven De Leijer met ingang van 1 juli 2024 wordt als volgt vastgesteld:
Artikel 1:
De retributie voor de ticketprijs bedraagt 20 euro per deelnemer.
Artikel 2:
De retributie is verschuldigd door elke deelnemer en is online betaalbaar bij de inschrijving of op de dienst vrije tijd (cash/bancontact).
Artikel 3:
Bij annulering wordt er geen terugbetaling verricht.
Artikel 4:
Bij niet-betaling wordt de persoon uitgesloten van deelname.
Artikel 5:
Een door de algemeen-directeur aangesteld personeelslid zal instaan voor de inning van de ontvangsten.
Artikel 2:
Dit retributiereglement zal bekendgemaakt worden op de gemeentelijke website.
Artikel 3:
De dienst vrije tijd bezorgt een kopie van dit besluit aan de dienst financiën.
9:81
Naar aanleiding van de Buitengewone Algemene Vergadering van Creadiv op maandag 16 september wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de agenda goed te keuren en:
Het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 40, 41, 285-288, 330-334
De Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180
De gemeente zal het voorschotdividend Publi-T tot en met boekjaar 2024 ontvangen via PBE. Vanaf boekjaar 2025 zal de gemeente het volledige dividend Publi-T ontvangen via CREADIV. CREADIV zal m.b.t. het dividend Publi-T een gelijkaardig dividendbeleid voeren als PBE zodat deze transactie geen wijziging inhoudt op het dividend die de gemeente heeft ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2025.
De uitkering in natura van PBE bedraagt 34.171.021 euro. Overeenkomstig het aantal winstbewijzen van de gemeente bedraagt het vooropgestelde interimdividend dat de gemeente Galmaarden zal ontvangen 1.400.185,76 euro.
Rekening houdende met de inbreng in natura van de Schuldvordering PBE (34.171.021 euro) zal CREADIV 138.344 nieuwe aandelen uitgeven. De nieuwe aandelen zullen recht geven op deelname in de winst van het boekjaar dat een aanvang nam op 1 januari 2024 en afgesloten zal worden op 31 december 2024. De uitgifteprijs bedraagt afgerond 247 euro. Bijgevolg zal gemeente Galmaarden 5.669 nieuwe aandelen ontvangen zonder nominale waarde.
De naamloze vennootschap CREADIV houdt haar Buitengewone Algemene Vergadering op maandag 16 september 2024 om 18u30 uur Leuven.
Om de groeiende instroom van hernieuwbare energie te kunnen opvangen, moet Elia de komende jaren in zijn Belgische en Duitse netwerken een ambitieus investeringsprogramma uitrollen voor de uitbreiding van hoogspanningslijnen en de ontwikkeling van aansluitingen op zee. De Belgische verankering in Elia wordt verzekerd door Publi-T.
Het aandeel van de Vlaamse gemeenten in PUBLI-T (60%) zit momenteel verspreid over de Vlaamse distributienetbeheerders (DNB’s), de Vlaamse Energieholding (“VEH”) en enkele Vlaamse gemeenten. Het is de bedoeling om de gemeentelijke belangen te verankeren in 2 “concentratoren”, die het belang op lange termijn kunnen verzekeren in functie van de toekomstige kapitaalbehoeftes van Elia. VEH functioneert al als concentrator voor de belangen in Fluxys via Publigas (14,31%) en wil een gelijkaardige verantwoordelijkheid opnemen binnen Publi-T.
VEH bv, met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0448.632.324 (RPR Gent, afdeling Oostende) fungeert als holding in het Vlaamse energielandschap. Op heden is VEH eigenaar van 79.700 van de in totaal 446.766 aandelen van soort B2 (“B2 Aandelen”) uitgegeven door PUBLI-T, een coöperatieve vennootschap met zetel te Galerie Ravenstein 4 bus 2, 1000 Brussel, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0475.048.986 (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling). De gemeenten hebben reeds een belang in VEH via hun respectievelijke regionale holding (NUHMA AC, EFIN of CREADIV).
PBE wenst in het kader van deze operatie zijn aandelen Publi-T (35.938 B2 aandelen) te verkopen aan VEH. Een deel van de aandelen (12.485 aandelen) wordt rechtstreeks verkocht aan VEH (tegen 18.190.343,94 euro cash) en het saldo (23.453 aandelen) wordt verkocht via de regionale holding CREADIV. CREADIV zal de verkregen aandelen vervolgens inbrengen in VEH tegen nieuwe aandelen (De DNB’s Fluvius Limburg en Fluvius West verkopen eveneens hun B2 Aandelen aan VEH onder dezelfde voorwaarden).
Deze inbreng in natura verloopt als volgt:
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent zijn akkoord aan de ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van PBE in natura ten belope van 1.400.185,76 euro, door middel van de overdracht van een schuldvordering van PBE op CREADIV.
Artikel 2:
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring om bij ontvangst van het interimdividend van PBE:
Artikel 3:
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de volgende punten van de Buitengewone Algemene Vergadering m.b.t. inbreng in natura:
Artikel 4:
De dienst interne zaken-secretariaat bezorgt een afschrift van dit besluit aan Creadiv NV en aan de dienst financiën.
185.3
Het door het Centraal Kerkbestuur Galmaarden ingediende bundel coördinatie budgetwijzigingen 2024 dient omwille van de verhoogde investeringstoelage voor kerkfabriek Sint-Martinus Tollembeek ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 285-288, 330-334
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen, inzonderheid art. 45-50
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten
Het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten
De omzendbrief BB 2013/01 houdende de boekhouding van de besturen van de eredienst
De investeringstoelage van 54.000 euro en de geraamde ontvangst van de toelage van het agentschap Onroerend Erfgoed van 32.400 euro dient bij aanpassing van het gemeentelijk meerjarenplan te worden voorzien.
Het erkend representatief orgaan, het Aartsbisdom Mechelen-Brussel gaf op 6 juni 2024 gunstig advies.
Het centraal Kerkbestuur Galmaarden diende op 8 juni 2024 het bundel coördinatie budgetwijzigingen 2024 zoals vastgesteld door het Centraal Kerkbestuur Galmaarden op 7 juni 2024 in.
In dit rapport zijn de budgetwijzigingen 2024 van Sint-Martinus Tollembeek opgenomen. Het betreft het verhogen van de investeringsuitgave met een bedrag van 54.000 euro waarbij een gemeentelijke investeringstoelage wordt aangevraagd. Voor de geplande werken, aanbevolen vanuit een inspectie van Monumentenwacht vzw werden een aantal gebreken aan het kerkgebouw vastgesteld die een ingreep vereisen, nl. de versteviging van de nokbalk van het koor, de verbetering van de toegankelijkheid, het herstellen van het gevelmetselwerk van de kerk en het behandelen tegen houtborende insecten.
Er wordt een toelage van het agentschap Onroerend Erfgoed aangevraagd die aan het lokaal bestuur wordt toegekend.
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het bundel coördinatie budgetwijzigingen 2024 van het Centraal Kerkbestuur Galmaarden goed.
Artikel 2:
Aan kerkfabriek Sint-Martinus wordt een investeringstoelage van 54.000 euro goedgekeurd op voorwaarde dat voor de werken de maximale premie bij het agentschap Onroerend Erfgoed wordt aangevraagd en verrekend aan de gemeente Galmaarden.
Artikel 3:
De dienst interne zaken-secretariaat bezorgt een kopie van dit besluit aan het Centraal kerkbestuur Galmaarden, kerkfabriek Sint-Martinus Tollembeek en aan het het erkend representatief orgaan, het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.
Mondelinge vragen
GOEDKEURING NOTULEN.
In toepassing van artikel 32§3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd vastgesteld dat gedurende de raadzitting geen bemerkingen werden gedaan in verband met het verslag, zodat de notulen van de vorige raadzitting van werden goedgekeurd.
Namens Gemeenteraad,
Kristof Andries
algemeen directeur
Veerle Dero
voorzitter raad