300.1
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het tussentijdse arbeidsreglement van toepassing op het gemeente- en OCMW personeel van lokaal bestuur Pajottegem, dat als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed te keuren met inwerkintreding op 1 januari 2025.
Het decreet over het lokaal bestuur artikel 77, 285-288, 330-334
De arbeidswet van 16 maart 1971 en latere wijzigingen
De wet van 3 juli 1978 inzake de arbeidsovereenkomst voor arbeiders en bedienden en latere wijzigingen
De wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in openbare sector en latere wijzigingen
De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
Het Koninklijk Besluit van 28 september 1984 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2023 houdende aanpassing arbeidsreglement van toepassing op het gemeente en OCMW-personeel vanaf 1 maart 2023
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Het arbeidsreglement werd in ontwerp gefaseerd voorgelegd aan het managementteam op 8 juli, 19 augustus, 16 september en 15 oktober 2024.
Het gezamenlijke bijzonder onderhandelingscomité van de 3 lokale besturen Galmaarden, Gooik en Herne over het ontwerp van arbeidsreglement vond plaats op op 4 november 2024.
Het arbeidsreglement bevat de rechten en plichten van werkgever en werknemer en legt de arbeidsduur en arbeidsvoorwaarden vast.
Het arbeidsreglement van toepassing op het gemeente- en OCMW personeel van Galmaarden werd laatst aangepast op 28 februari 2023.
Tot op heden en tot eind dit jaar beschikken de lokale besturen van Galmaarden, Gooik en Herne elk over een eigen arbeidsreglement. Naar aanleiding van de fusie van de 3 lokale besturen werd het afgelopen jaar een traject afgelegd om tot één reglement te komen voor alle personeelsleden van het nieuwe lokaal bestuur Pajottegem. Het doel was om een tussentijds arbeidsreglement voor te bereiden en te laten goedkeuren zodat alle personeelsleden op 1 januari 2025 gelijk aan de start komen en grondig geïnformeerd zijn over hun gewijzigde rechten en plichten als werknemer van de nieuwe organisatie. Dit tussentijds arbeidsreglement zal moeten worden bekrachtigd door de nieuw te installeren gemeenteraad in de loop van 2025.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het tussentijdse arbeidsreglement van toepassing op het gemeente- en OCMW personeel van lokaal bestuur Pajottegem, dat als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed met 1 januari 2025 als datum van inwerkingtreding.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om een stopzetting van de inkomensgerelateerde poetsdienst goed te keuren met ingang van 1 januari 2025.
Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 77, 285-288, 330-334
Op 3 juni 2004 werd het OCMW erkend als dienstencheque onderneming. De inkomensgerelateerde poetsdienst die bestond sinds de jaren '80 werd behouden omdat de reglementering toen voorschreef dat het OCMW voor de dienstencheques enkel bijkomende werknemers mocht aanwerven, een cumul met de gescopremies die we ontvingen voor de toenmalige medewerkers niet mogelijk was, de dienstencheques duurder waren dan een aantal tarieven gehanteerd voor de gewone poetsdienst en de activiteiten die de medewerkers via dienstencheques mochten verrichten beperkt waren. Nieuwe aanwervingen gebeurden sindsdien in de poetsdienst via dienstencheques.
Anno 2024 gelden deze regels, met uitzondering van de beperking in activiteiten, niet meer en zijn er nog vijf cliënten die op basis van de huidige tarieven minder betalen dan de kostprijs van de dienstencheques na belastingvoordeel (zie lijst in bijlage). Cliënten van de inkomensgerelateerde poetsdienst hebben wel het voordeel dat zij zich geen zorgen moeten maken om de bestelling van de dienstencheques, vanaf juli 2025 enkel nog elektronisch.
Momenteel werken er nog 5 medewerkers in de inkomensgerelateerde poetsdienst, waarvan een langdurig ziek en een die tegelijkertijd taken verricht in de seniorenwoningen, zoals het algemeen onderhoud. Deze werknemer moeten we in Pajottegem twee arbeidscontracten geven zodat ze beiden taken kan blijven combineren. Het aantal activiteiten die de medewerkers in dienstencheques mogen verrichten is immers beperkt.
In 2023 werden er 2.271,65 uren poetsdienst gepresteerd bij 38 verschillende klanten door 1,65 VTE poetsvrouwen.
De gemeenten Gooik en Herne hebben enkel nog een dienstencheque onderneming. We stellen dus voor om de inkomensgerelateerde poetsdienst van het OCMW stop te zetten op 1 januari 2025 en de medewerkers en de dienstverlening aan de klanten onder te brengen in de dienstencheque onderneming van Pajottegem.
Er kan nog bekeken worden of we een financiële tussenkomst geven aan de cliënten voor wie de overstap duurder zou zijn (in het kader van Pajottegem moet bekeken worden of er zoals in Gooik nu een algemene tussenkomst wordt gegeven onder bepaalde voorwaarden, ook voor cliënten bij andere dienstenchequebedrijven. )
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel om de inkomensgerelateerde poetsdienst van het OCMW stop te zetten met ingang van 1 januari 2025 en de medewerkers en de cliënten onder te brengen in de dienstencheque onderneming van OCMW Pajottegem.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel goed om het al dan niet verlenen van een financiële tussenkomst af te stemmen met de gemeenten Gooik en Herne en niet specifiek enkel voor deze cliënten een tussenkomst te voorzien.
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om het reglement klusjesdienst voor OCMW Pajottegem inclusief de tarieven goed te keuren met inwerkingtreding op 1 januari 2025.
Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 77, 78, 285-288, 330-334
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 maart 2021 tot aanpassing van het reglement klusjesdienst
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2023 tot indexering van de tarieven voor de klusjesdienst.
De OCMW's van Galmaarden, Gooik en Herne bieden thans allen klusjesdienst aan. De klusjesdienst staat inwoners bij door het uitvoeren van allerlei kleine klusjes bij doelgroepen, die om uiteenlopende redenen hier niet zelf kunnen voor instaan. Bij de voorbereiding van de fusie werd er vastgesteld dat de reglementen sterk verschillend waren.
De voorbije maanden werkte de werkgroep zorg aan een nieuw reglement klusjesdienst voor OCMW Pajottegem dat werd voorgelegd aan het team fusie op 12 november 2024.
De onderdelen van het nieuwe reglement met de grootste impact zijn:
Een vergelijking tussen de huidige reglementen van Galmaarden, Gooik en Herne en het nieuwe voorstel met verantwoording is aangehecht in bijlage (vergelijk.klus.xlsx)
U vindt het ontwerp van reglement klusjesdienst voor OCMW Pajottegem in bijlage.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement klusjesdienst voor OCMW Pajottegem met inbegrip van de toe te passen tarieven, als volgt goed.
REGLEMENT KLUSJESDIENST PAJOTTEGEM
DOELSTELLING
De klusjesdienst staat inwoners van Pajottegem bij met kwalitatieve en betaalbare dienstverlening door het uitvoeren van allerlei kleine klusjes bij doelgroepen, die om uiteenlopende redenen hier niet zelf kunnen voor instaan.
TOEPASSINGSGEBIED
Er is recht op klusjesdienst als de aanvrager behoort tot één van de volgende drie categorieën:
3. Inwoners op doorverwijzing van de sociale dienst.
Het inkomen mag niet méér bedragen dan 2 keer het bedrag van het leefloon (categorie alleenstaande/gezin). Het leefloon wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.
Aanvragers in het bezit van een tweede woning (volledige eigendom/vruchtgebruik) hebben geen recht op klusjesdienst. Met gronden wordt geen rekening gehouden.
TAKEN VAN DE MEDEWERKER VAN DE KLUSJESDIENST
Algemene voorwaarden
De uit te voeren klusjes zijn sporadische werkjes van korte duur waar geen specifieke technische kennis voor vereist is.
Het moet gaan om niet-risicovolle werken.
Voor werken met ladder of stelling is de maximale werkhoogte 3 meter.
Het werk moet gebeuren in menswaardige, veilige omstandigheden en met degelijk materiaal. De medewerker van de klusjesdienst behoudt zich het recht voor om bepaalde klussen te weigeren uit veiligheidsoverwegingen.
Tijdens de zomermaanden heeft tuinonderhoud voorrang op onderhouds- en herstellingswerken. De werken moeten uitgevoerd te worden in de gezinswoning die de gebruiker zelf betrekt, hetzij in huur, hetzij in eigendom. De medewerker van de klusjesdienst mag geen taken in huurwoningen uitvoeren waarvoor de eigenaar verantwoordelijk is. Bij de aanvraag dient de gebruiker te vermelden dat het over een huurwoning gaat.
TAKEN
Tuinonderhoud
Kleine loodgieterij
Elektriciteitswerken
Niet: werken aan stopcontacten, ophangen van luchters
Schilderwerk/behangen
Onderhoudswerken
Allerhande reparatiewerken
Kuisen grafsteen
Het OCMW stelt haar klusjesdienst ter beschikking om op het grondgebied van Pajottegem de grafstenen van overledenen te onderhouden. De grafsteen wordt afgewassen en het onkruid wordt weggenomen rond het graf.
Sneeuwruimen
In de winterperiode kan de medewerker klusjesdienst ook ingezet worden voor het ruimen van sneeuw bij de gebruiker.
De medewerker van de klusjesdienst neemt het nodige materiaal en zout mee.
Deze lijst van taken is niet limitatief.
UURTARIEF EN BIJKOMENDE KOSTEN
De gebruiker betaalt de klusjesdienst volgens een uurtarief dat werd vastgesteld en goedgekeurd door de Raad voor maatschappelijk welzijn. Het uurtarief wordt bepaald aan de hand van het inkomen van alle inwonende personen (zie bijlage).
Het netto-maandinkomen wordt vastgesteld op basis van:
EN
OF
wanneer er geen aanslagbiljet voorhanden is/aanslagbiljet niet relevant is (bv. overlijden partner):
Komen niet in aanmerking:
Het OCMW heeft het recht om de inkomsten van de gebruiker op te vragen ter berekening van het tarief. Indien dit uitdrukkelijk wordt geweigerd wordt, is er geen recht op klusjesdienst.
Elke wijziging in het financieel inkomen of wijziging van de familiale situatie die invloed heeft op de bijdragebepaling moet de gebruiker onmiddellijk meedelen aan de dienstverantwoordelijke.
Jaarlijks worden de inkomstenschalen en bijdragen op 1 januari geïndexeerd volgens onderstaande formule:
bedrag 1/1/2025 x gezondheidsindex november 20..
gezondheidsindex november 2024
Bij een negatieve index (tegenover vorig dienstjaar) blijven de inkomstenschalen en bijdragen ongewijzigd.
De klusjesdienst staat zelf in voor het gebruik van elektrische en gemotoriseerde werkmaterialen. De gebruiker van de klusjesdienst moet zelf instaan voor de benodigdheden, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de klusjes zoals verf, pleister, behangpapier, meststoffen…en deze ook zelf bekostigen. Aankopen van benodigdheden kan eventueel wel gebeuren in samenspraak met de medewerker van de klusjesdienst.
De medewerker van de klusjesdienst mag deze benodigdheden bijhalen tegen het geldende uurtarief en de wettelijke kilometervergoeding (zie verder).
Voor klussen die minder dan een uur in beslag nemen, wordt een volledig uur aangerekend. Prestaties langer dan een uur worden per begonnen kwartier aangerekend.
Voor het ruimen van sneeuw of het poetsen van grafstenen wordt het maximumtarief aangerekend.
Meenemen van afval naar het recyclagepark:
De geldende tarieven van het recyclagepark worden altijd gefactureerd.
Gereden kilometers tijdens de hulpbeurt worden gefactureerd volgens het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd in juli.
MATERIALEN
De klusjesdienst staat zelf in voor het gebruik van elektrisch en gemotoriseerd materiaal.
Als de medewerker van de klusjesdienst gebruik maakt van materialen van de gebruiker (bv. ladder, stofzuiger) zal hij/zij een risicoanalyse uitvoeren om in te schatten of het materiaal veilig is.
Bij twijfel wordt de beslissing genomen door de dienstverantwoordelijke.
AANVRAAGPROCEDURE EN JAARLIJKSE HERZIENING
De gebruiker moet elk jaar opnieuw een aanvraag klusjesdienst stellen. Bij de eerste aanvraag van het jaar moet er altijd opnieuw een inkomstenonderzoek gebeuren. Het uurtarief wordt jaarlijks herzien.
Bij vaste wederkerende gebruikers wordt er jaarlijks vanuit de dienst Zorg een nieuw inkomstenonderzoek gevoerd.
De klusjesdienst wordt steeds mondeling of schriftelijk aangevraagd via de dienstverantwoordelijke. Deze beoordeelt de noodzaak van de gevraagde hulp aan de hand van de criteria, vermeld onder ‘toepassingsgebied’.
Bij een eerste aanvraag doet de dienstverantwoordelijke een huisbezoek voor het correct inschatten van de aard, risico’s en de omvang van de gevraagde werken. De dienstverantwoordelijke doet dit indien nodig met de medewerker van de klusjesdienst. Op basis van het inkomen zullen het uurtarief en eventueel bijkomende kosten bepaald worden.
De aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Afwijkingen op het reglement worden ter beslissing voorgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst of bij hoogdringendheid aan de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
De medewerker van de klusjesdienst voert enkel die taken uit die hem/haar door de dienstverantwoordelijke worden opgedragen via een werkfiche. Indien bijkomende werken, al dan niet van een andere aard, noodzakelijk zijn, moet dit vooraf worden aangevraagd aan de dienstverantwoordelijke.
Bij een onjuiste of onvolledige verklaring kan de beslissing tot dienstverlening op elk moment worden stopgezet of herroepen worden.
Bij een groot aantal hulpvragen zal een wachtlijst worden aangelegd.
FACTURATIE
Op het einde van de werktijd tekent de gebruiker de werkfiche van de medewerker van de klusjesdienst met de gepresteerde werkuren.
De gebruiker ontvangt op basis van de werkfiche maandelijks een factuur van het OCMW die via overschrijving of via domiciliëring kan betaald worden.
De factuur moet binnen de maand na ontvangst vereffend worden. Laattijdige betalingen kunnen aanleiding geven tot het aanrekenen van verwijlinteresten.
UITVOERING VAN DE WERKEN
Het OCMW brengt bij afwezigheid van de medewerker van de klusjesdienst of bij slechte weersomstandigheden de gebruiker zo snel mogelijk op de hoogte van eventuele wijzigingen in de werkregeling. Er wordt getracht te voorzien in vervanging of er wordt een andere datum vastgelegd.
Op feestdagen verschuift de hulp naar de volgende ingeplande hulpbeurt. Er wordt een brief gestuurd met de data van de feestdagen in het begin van het jaar.
Er wordt prioriteit gegeven aan gebruikers die het meest hulpbehoevend zijn en aan acute noodsituaties.
Omwille van efficiëntie en/of uit veiligheidsoverwegingen kunnen sommige werken door twee of meerdere medewerkers uitgevoerd worden. Deze beslissing ligt bij de dienstverantwoordelijke. Het bepaalde uurtarief is steeds per medewerker van toepassing.
Er wordt verwacht dat de gebruiker aanwezig is tijdens de hulpbeurt. Afwezigheid van de gebruiker moet minstens twee dagen op voorhand gemeld worden.
Het aanvangsuur van de werken zal u meegedeeld worden door de dienstverantwoordelijke en situeert zich binnen het volgende uurrooster:
Maandag t.e.m. woensdag: 8.15u -12.15u en 12.45u - 16.45u
Donderdag t.e.m. vrijdag: 8.15u -12.15u en 12.45u -15.45u
WEDERZIJDSE VERPLICHTINGEN
Ten opzichte van de medewerker en de gebruiker wordt er geen onderscheid gemaakt op grond van geslacht, etnische afkomst, persoonlijke levenssfeer, handicap, seksuele geaardheid, ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging bij het aanbieden en het toegankelijk stellen van de dienstverlening.
De gebruiker garandeert een rookvrije omgeving voor de medewerker van de klusjesdienst. Rook indien mogelijk buiten en verlucht de woning voor de aankomst van de medewerker. Geef de medewerker de toestemming om te verluchten tijdens de werkzaamheden.
AANSPRAKELIJKHEID
De medewerker van de klusjesdienst is verzekerd tegen arbeidsongevallen. Tevens sluit het OCMW voor de medewerker van de klusjesdienst een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af indien er schade zou zijn bij de gebruiker. De gebruiker moet in geval van schade onmiddellijk de dienstverantwoordelijke verwittigen. De beschadigde goederen moeten door de gebruiker bewaard worden tot het dossier schadegeval is afgehandeld.
Schade aan materialen van de gebruiker door slijtage of geen of beperkt onderhoud, komt niet in aanmerking binnen de polis burgerlijke aansprakelijkheid.
KLACHTEN
Met eventuele moeilijkheden of opmerkingen over de dienstverlening kan de gebruiker terecht bij de dienstverantwoordelijke. Deze zal de nodige stappen ondernemen om tot een aanvaardbare oplossing te komen.
Het OCMW streeft altijd naar een optimale dienstverlening en vlotte afhandeling van je aanvragen en dossiers. Ben je toch ontevreden over de gemeentelijke dienstverlening, dan kan je een klacht indienen bij het lokaal bestuur. De klachtenprocedure kan je terugvinden op de website: www.pajottegem.be
DIEFSTAL
Bij vermoeden van diefstal moet de gebruiker altijd de dienstverantwoordelijke verwittigen.
Bij diefstal moet de gebruiker onmiddellijk aangifte doen bij de politiediensten om een proces verbaal te laten opmaken.
De gebruiker moet altijd de nodige voorzichtigheid in acht nemen wat betreft geld en waardevolle zaken.
PRIVACY
Met het indienen van een hulpvraag gaat de gebruiker akkoord met de privacyverklaring.
De persoonsgegevens die de gebruiker verstrekt worden verwerkt met de nodige zorg en conform de bepalingen van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 25 mei 2016 (zie privacyverklaring van het OCMW op de website: www.pajottegem.be ).
INVOEGETREDING
Dit reglement werd goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 26 november 2024. Het treedt in werking op 1 januari 2025.
OVERGANGSMAATREGEL
Inwoners van Pajottegem die tijdens 2024 gebruiker waren onder het lokaal bestuur van Galmaarden, Gooik of Herne, kunnen verder beroep doen op de dienstverlening in Pajottegem. Zij vallen voor het toepassingsgebied onder het reglement van het desbetreffende bestuur. Voor alle andere bepalingen is het reglement van de klusjesdienst van Pajottegem van toepassing (bv bijdrage, uitvoering werken, taakinhoud…)
CONTACTGEGEVENS
OCMW Pajottegem – dienst Zorg
Marktplein 19
1570 Galmaarden
Telefonisch elke werkdag tussen xx bereikbaar
Tel.: xx
Email: xx
Artikel 2:
De besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 maart 2021 en 21 december 2023 worden met ingang van 1 januari 2025 opgeheven.
Artikel 3:
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om het reglement tot toewijzing van poetsdienst met dienstencheques voor OCMW Pajottegem (met inbegrip van de modelovereenkomst) met ingang van 1 januari 2025 goed te keuren.
Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 77, 78, 285-288, 330-334
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2018 tot wijziging van de overeenkomst poetsdienst via dienstencheques
De OCMW's van Galmaarden, Gooik en Herne zijn thans erkend als dienstencheque-onderneming. Er werd reeds een aanvraag ingediend tot het bekomen van een erkenning voor OCMW Pajottegem.
Bij de voorbereiding van de fusie werd er vastgesteld dat er vooral eenvormigheid nodig was voor het bepalen van de prioritaire doelgroepen bij nieuwe aanvragen, het beheer van de wachtlijst en de vaststelling van de werkuren. De kostprijs van de dienstencheques, de taken van de medewerker en een aantal andere voorschriften zijn immers wettelijk gereglementeerd.
De voorbije maanden werkte de werkgroep zorg aan een toewijzingsreglement en modelovereenkomst voor OCMW Pajottegem. Deze documenten werd voorgelegd aan het team fusie op 12 november 2024.
Gezien de gebruikers en de medewerkers zo spoedig mogelijk in kennis gesteld moeten worden van de wijziging in de werking vanaf 1 januari 2025 wordt het nieuwe toewijzingsreglement inclusief modelovereenkomst in november 2024 al voorgelegd aan de raden voor maatschappelijk welzijn van Galmaarden, Gooik en Herne.
U vindt deze stukken in bijlage.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement tot toewijzing van poetsdienst met dienstencheques voor OCMW Pajottegem met ingang van 1 januari 2025 als volgt goed:
REGLEMENT TOEWIJZING POETSDIENST MET DIENSTENCHEQUES
ARTIKEL 1:
Alle inwoners van Pajottegem kunnen een aanvraag poetshulp indienen. Bij het toewijzen van poetsdienst met dienstencheques zal voorrang gegeven worden aan:
Inwoners 65+: De aanvrager of zijn partner moet 65 jaar of ouder zijn en geen actieve beroepsbezigheid hebben.
Inwoners die niet langer zelf kunnen instaan voor het poetsen van hun woning omwille van ziekte, beperkte fysische of psychische mogelijkheden of sociale omstandigheden. Dit dient aangetoond te worden door een medisch attest of tijdens het sociaal onderzoek door de maatschappelijk assistent.
ARTIKEL 2:
De poetsdienst met dienstencheques wordt aangevraagd bij de dienst zorg van OCMW Pajottegem, Marktplein 19 te 1570 Galmaarden. (Contactgegevens en openingsuren toe te voegen).
De aanvrager vermeldt of hij poetsdienst wenst met een repetitief karakter (wekelijks of tweewekelijks) of occasioneel.
ARTIKEL 3:
De maatschappelijk assistente van het OCMW onderzoekt via een sociaal onderzoek de nood aan hulp.
ARTIKEL 4:
Binnen de voorrangscategorieën zal de poetsdienst met dienstencheques worden toegekend in volgorde van aanvraag met dien verstande dat:
repetitieve aanvragen voorrang hebben op aanvragen tot occasionele hulp
er rekening gehouden wordt met de mogelijkheden tot verplaatsing van de medewerkers
ARTIKEL 5:
Indien het OCMW niet meteen hulp kan bieden, wordt de aanvraag op een wachtlijst geplaatst.
De aanvrager op de wachtlijst heeft het recht om een voorstel tot opstart van de poetsdienst met dienstenscheques te weigeren. Wanneer de aanvrager 2 opeenvolgende aanbiedingen in een tussenperiode van minimum 3 maanden weigert, verliest hij zijn rangorde op de wachtlijst en wordt hij naar de laatste plaats verschoven.
ARTIKEL 6:
Elke toekenning van poetsdienst met dienstencheques wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Met de aanvrager wordt een overeenkomst gesloten volgens model in bijlage.
ARTIKEL 7:
Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is bevoegd om op basis van een sociaal onderzoek van de maatschappelijk assistent afwijkingen toe te staan op de bepalingen van het toewijzingsreglement.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025 en is van toepassing op aanvragen vanaf die datum.
Artikel 3:
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2018 wordt met ingang van 1 januari 2025 opgeheven.
Artikel 4:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de modelovereenkomst met de gebruikers, aangehecht in bijlage, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om het subsidiereglement voor OCMW Pajottegem met inwerkingtreding op 1 januari 2025 goed te keuren.
Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 77, 78, 285-288, 330-334
Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 oktober 2012 tot goedkeuring van het reglement mantelzorgtoelage
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 november 2022 tot aanpassing van het reglement mantelzorg
De OCMW's van Galmaarden, Gooik en Herne kennen thans mantelzorgtoelagen toe. Met het toekennen van een mantelzorgtoelage beogen onze OCMW's de mantelzorg te stimuleren, zodat de zwaar zorgbehoevende zo lang mogelijk in zijn of haar eigen thuismilieu kan blijven. Deze toelage is een uiting van appreciatie voor het vrijwillige engagement dat een mantelzorger opneemt ten aanzien van een zorgbehoevende inwoner van onze gemeente.
Bij de voorbereiding van de fusie werd er vastgesteld dat de reglementen sterk verschillend waren op het vlak van bedragen en doelgroep.
De voorbije maanden werkte de werkgroep zorg aan een nieuw subsidiereglement mantelzorg voor OCMW Pajottegem dat werd voorgelegd aan het team fusie op 12 november 2024.
De onderdelen van het nieuwe reglement met de grootste impact zijn:
Er wordt in het reglement volgende overgangsregeling voorzien: Alle personen die op 1 januari 2025 een mantelzorgtoelage genieten op basis van de vorige reglementering behouden hun recht op mantelzorgtoelage op basis van het huidige attest van zorgbehoevendheid. Wanneer het huidig attest van zorgbehoevendheid vervalt, dient een nieuw attest conform de nieuwe reglementering bezorgd te worden. Alle andere bepalingen en voorwaarden van dit reglement zijn wel op hen van toepassing.
U vindt het ontwerp van subsidiereglement voor OCMW Pajottegem in bijlage.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het subsidiereglement mantelzorg voor OCMW Pajottegem als volgt goed:
REGLEMENT MANTELZORGTOELAGE 2025
DOELSTELLING
Met het toekennen van een mantelzorgtoelage heeft het OCMW als voornaamste doelstelling het stimuleren van de mantelzorg, zodat de zwaar zorgbehoevende zo lang mogelijk in zijn of haar eigen thuismilieu kan blijven.
Deze toelage is een uiting van appreciatie voor het vrijwillige engagement dat een mantelzorger opneemt ten aanzien van een zorgbehoevende inwoner van onze gemeente.
TOEPASSINGSGEBIED
De titularis van de toelage is de zorgbehoevende, maar de toelage zelf wordt uitbetaald aan de mantelzorger. De voorwaarden hiervoor worden verder bepaald in het hoofdstuk ‘voorwaarden’.
DEFINITIES
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° thuiszorg: de hulp- en dienstverlening die er specifiek op gericht is de gebruiker te handhaven in zijn natuurlijk thuismilieu.
2° zorgbehoevende persoon: iedere natuurlijke persoon die vanuit een bepaalde nood een beroep doet op thuis- en mantelzorg, ongeacht zijn leeftijd.
3° mantelzorger: een natuurlijke persoon van minstens 18 jaar die op geregelde basis en op een niet-professionele basis, noch in een georganiseerd verband, aanvullende, bovennormale zorg verleent aan een zorgbehoevende persoon uit zijn omgeving.
4° mantelzorg: alle bovennormale, niet beroepsmatige hulp- en dienstverlening die een persoon op geregelde basis aan een zorgbehoevende persoon uit zijn omgeving geeft.
5° inwoner van de gemeente: elke persoon die op datum van de aanvraag ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister van Pajottegem en er ook effectief woont.
VOORWAARDEN
5 verschillende taken uitvoert:
PROCEDURE
HET BEDRAG EN DE UITBETALING
HERZIENING
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn kan ten alle tijde de voorwaarden en bepalingen van dit reglement aanpassen.
INWERKINGTREDING
Dit reglement treedt in werking vanaf 1/1/2025.
OVERGANGSREGELS
Alle personen die op 1/1/2025 een mantelzorgtoelage genoten op basis van de vorige reglementering behouden hun recht op mantelzorgtoelage op basis van het huidige attest van zorgbehoevendheid. Wanneer het huidig attest van zorgbehoevendheid vervalt, dient een nieuw attest conform de nieuwe regelementering bezorgd te worden.
Alle andere bepalingen en voorwaarden van dit reglement zijn wel op hen van toepassing.
Deze maatregel is uitdovend.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.
Artikel 3:
De besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 oktober 2012 en 29 november 2022 worden met ingang van 1 januari 2025 opgeheven.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de provinciegouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële jaar 2023 van de gemeente Galmaarden.
MONDELINGE VRAGEN
GOEDKEURING NOTULEN.
In toepassing van artikel 32§3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld dat gedurende de raadzitting geen bemerkingen werden gedaan in verband met het verslag, zodat de notulen van de vorige raadzitting werden goedgekeurd.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Kristof Andries
algemeen directeur
Veerle Dero
voorzitter raad