Terug
Gepubliceerd op 09/10/2024

Notulen  Gemeenteraad

di 30/07/2024 - 21:00 Raadzaal
Aanwezig: Veerle Dero, voorzitter raad
Ludo Persoons, burgemeester
Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, schepenen
Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, raadsleden
Kristof Andries, algemeen directeur
Verontschuldigd: Gunther De Smedt, raadslid
  • Openbaar

    • FUSIE - Goedkeuring aangepast organogram in functie van de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne.

      Onderwerp

      Om in 2025 zo efficiënt mogelijk van start te gaan in de nieuwe gemeente Pajottegem, vrijwillig samengevoegd door de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne, werd reeds heel wat voorbereidend werk geïnvesteerd in de opmaak van een nieuw, gezamenlijk organogram en personeelsplan.


      Als startpunt van het goedkeuringstraject werd op 26 maart 2024 een eerste keer het ontwerporganogram voorgesteld aan de raadsleden van de drie besturen.
      Daarna werden veelvuldige overlegmomenten georganiseerd met de personeelsleden, de diensten, de stuurgroep, team fusie en de gezamenlijke colleges van burgemeester en schepenen.


      Voor de opbouw van het organogram werd, onder begeleiding van Probis, een benchmark uitgevoerd. Er werd een vergelijking gemaakt met personeelsbezettingen van vergelijkbare lokale besturen. Uiteraard heeft elk lokaal bestuur haar eigen noden. Er werd een beschrijving van de zogenaamde AS IS-situatie (huidige 3 bezettingen) opgesteld om zo te komen tot de opmaak van een TO BE-situatie (bezetting lokaal bestuur Pajottegem).
      Zowel administratie als colleges werden maximaal betrokken in dit intensief traject.


      Deze samenwerking heeft onder meer geleid tot het uitwerken van een ‘kader’ met opgave van de hiërarchische structuur, de functies en de niveaus en schalen die in de fusiegemeente zullen gehanteerd worden. Hiermee worden verschillen tussen de drie organisaties toekomstgericht rechtgezet.

      Regelgeving

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40, 161, 285-288, 330-334, 363-367

       

      De wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel van 19 december 1974 en latere wijzigingen

       

      De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen

       

      Het bestuursdecreet van 7 december 2018

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 houdende goedkeuring beheersovereenkomst over een samenwerking op vlak van personeel na de principiële beslissing tot samenvoeging van gemeenten en OCMW’s Galmaarden, Gooik en Herne

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 houdende de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

      Advies

      Deze werkwijze werd voorgelegd aan en goedgekeurd door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

      Op 15 juli 2024 werd een BOC georganiseerd met de vakbondsorganisaties.

      Motivering

      Op 1 januari 2025 is de fusie effectief een feit. Vanaf dat ogenblik moet er een eengemaakte dienstverlening aangeboden worden aan de inwoners van de nieuwe gemeente Pajottegem.


      Om dit te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat er in 2024 al enkele belangrijke stappen gezet worden ter voorbereiding van deze eenmaking op het niveau van de organisatiestructuur.


      Een belangrijk element in deze voorbereiding is het opzetten van één organogram met daarin een duidelijk indeling in afdelingen en diensten.
      Het voorliggende organogram is het resultaat van een intensief traject tussen de lokale besturen in co-creatie met administratie en het beleid.
      Voor de invulling werd een plan van aanpak uitgewerkt dat inzet op een gedeeltelijke realisatie van het organogram in 2024 via formele selectieprocedures. De opbouw van het personeelsplan werd begeleid door Jurplus.


      Ondanks het feit dat het organogram op zich geen onderhandelingsmaterie is, werd dit ontwerp organogram toch eveneens besproken op het vakbondsoverleg op 15 juli 2024.
      De huidige werkwijze houdt een aanpassing van het huidige organogrammen en personeelsplannen van de drie gemeenten. De effectieve invulling van de functies zal gebeuren door het bestuur waaraan de functie werd toegewezen in het personeelsplan. Deze werkwijze werd juridisch afgetoetst met het Agentschap Binnenlands Bestuur.
      De gemeenten Herne en Gooik zullen de invulling van dit organogram eveneens aan hun gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen.


      Het blijft echter zo dat de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Pajottegem het organogram in 2025 definitief zal moeten vastleggen. De huidige goedkeuring van het organogram bindt het nieuwe bestuur niet.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Henk Goegebuer
      Onthouders: Gerda Persoons, Daniel Fonteyne
      Resultaat: Met 16 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1:
      De gemeenteraad keurt het organogram en personeelsplan, dat als resultaat uit het voorbereidend traject van de drie gemeenten is gekomen, goed.


      Artikel 2:
      De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde werkwijze die erin bestaat dat de invullingen van de functies conform alle regelgevende bepalingen zullen gebeuren door één van de drie lokale besturen waarbij volledige transparantie en samenspraak in acht wordt genomen.


      Artikel 3:
      In het kader van de lopende zaken zullen alle toekomstige beslissingen met betrekking tot de invulling van dit organogram steeds in overleg tussen de lokale besturen voorbesproken, voorbereid en uitgevoerd worden op het niveau van de stuurgroep.

    • FUSIE - Het afsluiten van diverse verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem. Gunningswijze, raming, selectiebestek en mandaat.

      Onderwerp

      Voor het afsluiten van diverse verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem werd een selectieleidraad voorbereid.

      Regelgeving

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, 285-288, 330-334

       

      Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen (de Wet), meer bepaald artikel 38, § 1, 1° c) d) van de wet van 17 juni 2016) (opdracht gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling) en artikel 48 over de occasionele gezamenlijke opdrachten

       

      Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen (Hierna: KB Plaatsing)

       

      Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen (Hierna: KB Uitvoering)

       

      Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

       

      Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk

       

      Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen

       

      Decreet van 10 juli 2008 houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid; de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie; de wet van 10 mei 2017 tot wijziging van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde, door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen

       

      Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie en latere wijzigingen

       

      Wet van 30 juli 2013 betreffende de versterking van de bescherming van de afnemers van financiële producten en diensten alsook van de bevoegdheden van de FSMA en houdende diverse bepalingen

       

      Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG

       

      Alle andere besluiten en reglementen die ter zake gelden, evenzo alle wijzigingen, normen of aanvullingen ook al zijn ze hierboven niet vermeld.
      Daarnaast is op deze raamovereenkomst ook het verzekeringsrecht van toepassing, inzonderheid de Wet betreffende de Verzekeringen van 4 april 2014 en haar uitvoeringsbesluiten

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de goedkeuring van de engagementsverklaring over toekomstige uitgaven en verbintenissen na de principiële beslissing tot samenvoeging van gemeenten en OCMW’s Galmaarden, Gooik en Herne

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

      Financiële impact

      De totale uitgave voor deze opdracht wordt door Van Dessel Insurance Brokers op basis van het huidige premievolume van alle entiteiten indicatief geraamd op € 1.419.600 over de totale periode van 4 jaar.

      De uitgaven voor deze opdracht zijn voorzien in de budgetten van diverse JBR opgenomen in de meerjarenplanning.

      Deze diensten (handelingen van verzekeringen) zijn vrijgesteld van BTW

      Motivering

      Voor het afsluiten van diverse verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem werd een selectiebestek opgesteld.  

      Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van mededingingsprocedure met onderhandeling krachtens artikel 38, § 1, 1°c van de Wet.
      Deze plaatsingsprocedure verloopt concreet in twee stappen:

      • Een eerste selectiefase waarbij na de bekendmaking van de opdracht de geïnteresseerde dienstverleners hun aanvraag tot deelneming kunnen indienen. De aanbestedende overheid zal op basis van de bekendgemaakte toegangsvereisten en kwalitatieve selectiecriteria elke aanvraag tot deelneming beoordelen. Deze beoordeling heeft als bedoeling na te gaan of de kandidaten als voldoende geschikt worden beschouwd om aan de gunningsfase van deze opdracht deel te nemen. De kandidaten die na deze beoordeling worden geselecteerd, worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte.
      • De tweede stap is de gunningsfase waarbij enkel de geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte. Op basis van de in dit bestek opgenomen bepalingen kunnen de geselecteerde kandidaten overgaan tot de opmaak van hun offerte rekening houdend met de technische specificaties en de beschikbare statistieken.

      Gelet op het samengaan van de diverse besturen en gezien de specifieke aard van de te verzekeren materies is het onmogelijk alle voorwaarden reeds volledig in de opdrachtdocumenten vast te leggen.
      Het afsluiten van verzekeringen is een complex gegeven. Dit kan alleen tot het gewenste resultaat leiden wanneer inschrijvers de kans krijgen om na onderhandelingen de inhoud van hun offerte beter af te stemmen op de behoeften van de aanbestedende overheid.
      Het risico is groot dat er onvoldoende dekking en waarborgen zijn met een reële kans op financieel verlies voor de aanbestedende overheid, wanneer er geen mogelijkheid is om de opdracht te sluiten na onderhandeling.
      De inschrijvers die een volledige en formeel regelmatige offerte hebben ingediend, worden dan ook uitgenodigd voor toelichtings- of onderhandelingsmomenten met de aanbestedende overheid. De aanbestedende overheid behoudt zich het recht voor om meerdere onderhandelingsmomenten te voorzien. Deze onderhandelingen zullen toe laten van gedachten te wisselen over de door de inschrijver ingediende offerte en deze verder te optimaliseren in het licht van de doelstellingen van de aanbestedende overheid voor de realisatie van de opdracht.

      Het betreft een gezamenlijke opdracht.
      In toepassing van artikel 48 van de Wet Overheidsopdrachten, organiseert gemeente Gooik een occasionele gezamenlijke opdracht tot plaatsing van de diverse verzekeringen ten behoeve van onderstaande entiteiten.
      De aanbestedende overheid voert de procedure en treedt ook op in naam van:
      - Gemeente Galmaarden, Marktplein 17, 1570 Galmaarden
      - Gemeente Herne, Centrum 17, 1540 Herne
      - OCMW Galmaarden, Marktplein 19, 1570 Galmaarden
      - OCMW Herne, Edingsesteenweg 8A, 1540 Herne
      - OCMW Gooik, Ninoofse Steenweg 182, 1755 Gooik
      - AGB Herne, Centrum 17, 1540 Herne
      - AGB Gooik, Koekoekstraat 2, 1755 Gooik
      - PEVA Plattelandscentrum Pajottenland-Paddenbroek vzw, Paddenbroekstraat 12, 1755 Gooik.

      Alle genoemde entiteiten nemen verbindend deel aan deze opdracht.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock
      Onthouders: Gerda Persoons, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1:

      Het selectiebestek met nr. GO-2024-012, de selectievereisten zoals opgenomen in de publicatie en de raming voor de opdracht voor “Het afsluiten van diverse verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem”, opgesteld door de verzekeringsconsultant Van Dessel Insurance Brokers worden goedgekeurd. De totale uitgave voor deze opdracht wordt door Van Dessel Insurance Brokers op basis van het huidige premievolume van alle entiteiten indicatief geraamd op € 1.419.600 over de totale periode van 4 jaar.

       

      Artikel 2:

      Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

       

      Artikel 3:

      De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

       

      Artikel 4:

      De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

       

      Artikel 5:

      De gemeente Gooik wordt gemandateerd om de procedure te voeren voor alle betrokken entiteiten en in naam van gemeente Galmaarden en gemeente Herne bij de gunning van de opdracht op te treden.
      Deze beslissing wordt uitgevoerd onder de voorwaarde dat zowel de bevoegde organen van gemeente Galmaarden als van gemeente Herne de gemeente Gooik mandateren met toepassing van artikel 48 van de wet op de overheidsopdrachten om bij wijze van een occasionele gezamenlijke opdracht het beheer van de plaatsingsprocedure te voeren.

       

      Artikel 6:

      De uitgaven voor deze opdracht worden voorzien in de budgetten van diverse JBR opgenomen in de meerjarenplanning.

    • FUSIE - Het afsluiten van verzekering hospitalisatie in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem. Gunningswijze, raming, selectiebestek en mandaat

      Onderwerp

      Voor het afsluiten van diverse verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem werd een selectieleidraad voorbereid.

      Regelgeving

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, 285-288, 330-334

       

      Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen (de Wet), meer bepaald artikel 38, § 1, 1° c) d) van de wet van 17 juni 2016) (opdracht gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling) en artikel 48 over de occasionele gezamenlijke opdrachten

       

      Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen (Hierna: KB Plaatsing)

       

      Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen (Hierna: KB Uitvoering)

       

      Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

       

      Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk

       

      Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen

       

      Decreet van 10 juli 2008 houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid; de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie; de wet van 10 mei 2017 tot wijziging van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde, door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen

       

      Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie en latere wijzigingen

       

      Wet van 30 juli 2013 betreffende de versterking van de bescherming van de afnemers van financiële producten en diensten alsook van de bevoegdheden van de FSMA en houdende diverse bepalingen

       

      Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG

       

      Alle andere besluiten en reglementen die ter zake gelden, evenzo alle wijzigingen, normen of aanvullingen ook al zijn ze hierboven niet vermeld.
      Daarnaast is op deze raamovereenkomst ook het verzekeringsrecht van toepassing, inzonderheid de Wet betreffende de Verzekeringen van 4 april 2014 en haar uitvoeringsbesluiten

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2023 over de principiële beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 over de goedkeuring van de engagementsverklaring over toekomstige uitgaven en verbintenissen na de principiële beslissing tot samenvoeging van gemeenten en OCMW’s Galmaarden, Gooik en Herne

       

      Het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2023 over de definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne

      Financiële impact

      De totale uitgave voor deze opdracht wordt Van Dessel Insurance Brokers op basis van het huidige premievolume van alle entiteiten indicatief geraamd op € 126.000 over de totale periode van 4 jaar.

      De uitgaven voor deze opdracht worden voorzien in de budgetten van diverse JBR opgenomen in de meerjarenplanning.

      Deze diensten (handelingen van verzekeringen) zijn vrijgesteld van BTW.

      Motivering

      Voor het afsluiten van een hospitalisatieverzekering in het kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem werd een selectiebestek opgesteld.

      Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van mededingingsprocedure met onderhandeling krachtens artikel 38, § 1, 1°c van de Wet.
      Deze plaatsingsprocedure verloopt concreet in twee stappen:

      • Een eerste selectiefase waarbij na de bekendmaking van de opdracht de geïnteresseerde dienstverleners hun aanvraag tot deelneming kunnen indienen. De aanbestedende overheid zal op basis van de bekendgemaakte toegangsvereisten en kwalitatieve selectiecriteria elke aanvraag tot deelneming beoordelen. Deze beoordeling heeft als bedoeling na te gaan of de kandidaten als voldoende geschikt worden beschouwd om aan de gunningsfase van deze opdracht deel te nemen. De kandidaten die na deze beoordeling worden geselecteerd, worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte.
      • De tweede stap is de gunningsfase waarbij enkel de geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte. Op basis van de in dit bestek opgenomen bepalingen kunnen de geselecteerde kandidaten overgaan tot de opmaak van hun offerte rekening houdend met de technische specificaties en de beschikbare statistieken.

      Gelet op het samengaan van de diverse besturen en gezien de specifieke aard van de te verzekeren materies is het onmogelijk alle voorwaarden reeds volledig in de opdrachtdocumenten vast te leggen.
      Het afsluiten van verzekeringen is een complex gegeven. Dit kan alleen tot het gewenste resultaat leiden wanneer inschrijvers de kans krijgen om na onderhandelingen de inhoud van hun offerte beter af te stemmen op de behoeften van de aanbestedende overheid.
      Het risico is groot dat er onvoldoende dekking en waarborgen zijn met een reële kans op financieel verlies voor de aanbestedende overheid, wanneer er geen mogelijkheid is om de opdracht te sluiten na onderhandeling.
      De inschrijvers die een volledige en formeel regelmatige offerte hebben ingediend, worden dan ook uitgenodigd voor toelichtings- of onderhandelingsmomenten met de aanbestedende overheid. De aanbestedende overheid behoudt zich het recht voor om meerdere onderhandelingsmomenten te voorzien. Deze onderhandelingen zullen toe laten van gedachten te wisselen over de door de inschrijver ingediende offerte en deze verder te optimaliseren in het licht van de doelstellingen van de aanbestedende overheid voor de realisatie van de opdracht.

      Het betreft een gezamenlijke opdracht.
      In toepassing van artikel 48 van de Wet Overheidsopdrachten, organiseert gemeente Gooik een occasionele gezamenlijke opdracht tot plaatsing van de diverse verzekeringen ten behoeve van onderstaande entiteiten.
      De aanbestedende overheid voert de procedure en treedt ook op in naam van:
      - Gemeente Galmaarden, Marktplein 17, 1570 Galmaarden
      - Gemeente Herne, Centrum 17, 1540 Herne
      - OCMW Galmaarden, Marktplein 19, 1570 Galmaarden
      - OCMW Herne, Edingsesteenweg 8A, 1540 Herne
      - OCMW Gooik, Ninoofse Steenweg 182, 1755 Gooik
      - AGB Herne, Centrum 17, 1540 Herne
      - AGB Gooik, Koekoekstraat 2, 1755 Gooik
      - PEVA Plattelandscentrum Pajottenland-Paddenbroek vzw, Paddenbroekstraat 12, 1755 Gooik.

      Alle genoemde entiteiten nemen verbindend deel aan deze opdracht.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock
      Onthouders: Gerda Persoons, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1:

      Het selectiebestek met nr. GO-2024-013, de selectievereisten zoals opgenomen in de publicatie en de raming voor de opdracht voor “Aanstellen verzekeringsconsultant voor harmonisering/audit en begeleiding bij de overheidsopdracht verzekeringen in kader van de fusie van de lokale besturen Gooik, Galmaarden en Herne tot gemeente Pajottegem”, opgesteld door de verzekeringsconsultant Van Dessel Insurance Brokers worden goedgekeurd. De totale uitgave voor deze opdracht wordt Van Dessel Insurance Brokers op basis van het huidige premievolume van alle entiteiten indicatief geraamd op € 126.000 over de totale periode van 4 jaar.

       

      Artikel 2:

      Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

       

      Artikel 3:

      De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

       

      Artikel 4:

      De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

       

      Artikel 5:

      Gemeente Gooik wordt gemandateerd om de procedure te voeren voor alle betrokken entiteiten en in naam van gemeente Galmaarden en gemeente Herne bij de gunning van de opdracht op te treden.

      Deze beslissing wordt uitgevoerd onder de voorwaarde dat zowel de bevoegde organen van gemeente Galmaarden als van gemeente Herne de gemeente Gooik mandateren met toepassing van artikel 48 van de wet op de overheidsopdrachten om bij wijze van een occasionele gezamenlijke opdracht het beheer van de plaatsingsprocedure te voeren.

       

      Artikel 6:

      De uitgaven voor deze opdracht worden voorzien in de budgetten van diverse JBR opgenomen in de meerjarenplanning.

    • Aanpassing reglement over de gemeentelijke begraafplaatsen Galmaarden, Herhout, Tollembeek en Vollezele: goedkeuring

      Ref.

       642.91

      Onderwerp

      De gemeenteraad is bevoegd om het reglement over de begraafplaatsen goed te keuren.

      Regelgeving

      Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 2°, 285-288, 330-334

       

      De wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, artikel 15bis, §2, tweede lid, artikel 23bis en artikel 32

       

      Het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, met latere wijzigingen

       

      Het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 december 2005

       

      De omzendbrief BB 2008/05 betreffende wijziging van het Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, bij het Decreet van 18 april 2008

       

      Het besluit van de gemeenteraad van 31 januari 2023 over de goedkeuring reglement over de gemeentelijke begraafplaatsen Galmaarden, Herhout, Tollembeek en Vollezele

      Motivering

      Het reglement over de begraafplaatsen dient te worden aangepast naar aanleiding van de herinrichting van de begraafplaatsen. Er worden namelijk enerzijds andere materialen gebruikt voor de (urnen)begraving van overledenen met afwijkende afmetingen ten opzichte van de huidige bepalingen. Daarnaast wordt het ook mogelijk om aangepaste crematiebegravingen op de kinderbegraafplaats aan te vragen. 

      Deze bepalingen worden aangepast in het reglement.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne
      Onthouders: Gerda Persoons, Henk Goegebuer
      Resultaat: Met 16 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1:
      Het reglement over de begraafplaatsen Galmaarden, Herhout, Tollembeek en Vollezele, wordt als volgt goedgekeurd:

       

      HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN

       

      Artikel 1: Begraafplaatsen – openingsuren

       

      De gemeente Galmaarden  beschikt over 5 begraafplaatsen:

      • Galmaarden: Waterschaapstraat
      • Tollembeek: Plaats
      • Tollembeek: Winterkeer
      • Vollezele: Repingestraat
      • Vollezele: Oudstrijdersplein (gesloten, enkel in gebruik voor eventuele bijzettingen)

      De gemeentelijke begraafplaatsen zijn toegankelijk voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang.

       

      De begraafplaatsen zijn enkel toegankelijk voor personen en niet voor voertuigen (uitgezonderd: dienstvoertuigen en lijkwagens).

      De begraafplaatsen kunnen tijdens de openingsuren op bevel van de burgemeester tijdelijk voor het publiek gesloten worden.

       

      Artikel 2: Voorzieningen

      Iedere begraafplaats beschikt over percelen voor het begraven in volle grond, grafkelders, columbaria, een urnenveld, urnenkelder, een strooiweide en een sterretjesweide (kinderbegraafplaats voor doodgeboren kinderen).

       

      Artikel 3: Wie kan begraven worden

      De gemeentelijke begraafplaatsen zijn bestemd voor de begraving, de bijzetting of de asverstrooiing van:

      1. personen die op het grondgebied van Galmaarden overleden zijn;

      2. personen die op datum van overlijden ingeschreven waren in het bevolkings-, vreemdelingen of wachtregister van Galmaarden;

      3. personen die effectief in Galmaarden wonen, doch krachtens wettelijke bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in de gemeentelijke bevolkings- of vreemdelingenregisters;

      4. personen die vroeger in het bevolkings- of vreemdelingenregister van Galmaarden waren ingeschreven, maar die door het OCMW van Galmaarden in een instelling buiten de gemeente werden geplaatst en tot aan hun overlijden ten laste gebleven zijn van het OCMW van Galmaarden;

      5. personen die in de gemeente Galmaarden gehuisvest waren, maar overleden zijn in een rusthuis, revalidatiecentrum, ziekenhuis, …  of bij familieleden buiten de gemeente;

      6. personen begunstigd met een recht van begraving door middel van een concessie.

      De hoger vermelde personen kunnen naar wens begraven worden op één van de begraafplaatsen van de gemeente.

       

       

      Artikel 4: Tijdstip van begraving

      Begraving is mogelijk op werkdagen en zaterdagen van 9.00u tot 16.00u.

      Het is niet toegelaten een begraving, asverstrooiing of bijzetting in een columbarium uit te voeren op zon- en feestdagen en vastgelegde verlofdagen door de gemeente.

       

      De wettelijke feestdagen zijn:

      1 januari - Pasen – Paasmaandag - 1 mei – Hemelvaartsdag – Pinksteren – Pinkstermaandag - 21 juli - 15 augustus - 1 november - 11 november – 25 december.

       

      De vastgelegde verlofdagen zijn::

      eerste werkdag van het jaar - 11 juli - 2 november - 24 december (namiddag) - 26 december – 31 december (namiddag).

      Het gemeentebestuur geeft toelating tot begraven en bepaalt de plaats en het tijdstip hiervan.

      De aanvraag dient te gebeuren via het vooropgestelde document tot begraven, opgemaakt door de gemeente Galmaarden, vermeldt de gegevens van de aanvrager en de rechthebbenden, het type van begraving en de eventuele concessie.

       

      Artikel 5: Kosteloze begraving

      Behoudens het verlenen van een concessie is de begraving van het stoffelijk overschot of de bewaring van de as in een nis (columbarium) of urneveldgraf van de personen, vermeld in artikel 3 (1-5) geheel kosteloos en dit voor een periode van minstens 10 jaar, te tellen vanaf de begraving van de overleden persoon.

      Deze niet-geconcedeerde graven zijn steeds voorzien voor 1 persoon en kunnen niet uitgebreid worden naar meerdere personen.

       

      Artikel 6: Grafrust

      Behoudens in geval van een gerechtelijk bevel tot opgraving bedraagt de verplichte grafrust nooit minder dan 10 jaar.

       

      HOOFDSTUK 2 : CONCESSIES

       

      Artikel 7: Definitie

      Het verlenen van een concessie door de gemeentelijke overheid houdt de toekenning in van de ingebruikneming van een nis of perceel grond voor de opberging van niet-gecremeerde of gecremeerde lichamen maar houdt geen verhuring noch verkoop in. Er mag aan de concessie nooit een andere bestemming worden gegeven dan die waarvoor ze werd verleend. De concessies zijn niet overdraagbaar.

       

      Artikel 8: Voorwerp

      1. Eenzelfde concessie kan dienen voor de aanvrager, zijn echtgenoot, zijn bloed- of aanverwanten evenals voor allen daartoe aangewezen door de concessiehouder en die daartoe bij de gemeentelijke overheid hun wil te kennen hebben gegeven;

      2. Wanneer iemand overlijdt terwijl hij op dat ogenblik met één of meer andere personen een feitelijk gezin vormde, kunnen deze andere personen ieder een concessie aanvragen;

      3. Elke persoon kan een concessieaanvraag indienen ten behoeve van een derde.

      4. Een concessieaanvraag kan zelfs nadien ingediend worden indien het aanvankelijk een niet-geconcedeerd graf betreft.  In voorkomend geval kan er geen gebruik gemaakt worden van het oorspronkelijke niet-geconcedeerde perceel, maar dient men een perceel in de zone voor geconcedeerde graven in concessie te nemen. Bijgevolg dient hier verwezen te worden naar het hoofdstuk 5: opgravingen, herbegravingen en ontruimingen.

       

       

      Artikel 9: Aanvraag

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de concessies te verlenen.

      De concessie wordt via de begrafenisondernemer aangevraagd bij het gemeentebestuur via het vooropgestelde document tot begraven.

      De vergunningen worden enkel toegestaan op de plaatsen daarvoor aangewezen op de begraafplaatsen. Enkel het gemeentebestuur bepaalt de plaats van begraving.

      Een grondconcessie kan slechts aangekocht worden vanaf het overlijden van de eerste persoon, die in de concessie zal geplaatst worden. De termijn van deze concessie zal ingaan op datum van het collegebesluit. De concessies zullen in volgorde van begraven ingenomen worden. Van dit principe kan door het college van burgemeester en schepenen slechts worden afgeweken op basis van een gemotiveerde schriftelijke aanvraag.

       

      Artikel 10: Mogelijke types concessie

      Gewone grond (kist): 30 jaar / 1 of 2 personen

      Gewone grond (kist): 50 jaar / 1 persoon, enkel mogelijk voor de omzetting van een eeuwigdurende concessie.

       

      Kelder: 30 jaar / 1 of 2 personen

      Kelder: 50 jaar / 1 of meerdere personen, enkel mogelijk voor de omzetting van een eeuwigdurende concessie.

       

      Gekochte grond urnen: 30 jaar / 1 of 2 personen

       

      Urnenkelder: 30 jaar / 1 of 2 personen

       

      Columbarium 30 jaar / 1 of 2 personen

      Columbarium 50 jaar / 1 of 2 personen, enkel mogelijk voor de omzetting van een eeuwigdurende concessie.

       

      Artikel 11 : Hernieuwing van een bestaande concessies

      Hernieuwing van een bestaande concessie voor 2 of 3 personen :

      Een bestaande concessie voor 2 of 3 personen kan altijd hernieuwd worden, maar dient verplicht hernieuwd te worden indien bij de begraving van de tweede en derde persoon de resterende looptijd van de bestaande concessie kleiner is dan 10 jaar. Hierdoor kan de verplichte grafrust van 10 jaar immers niet gegarandeerd worden (zie Artikel 6).

      De looptijd van de hernieuwde concessie zal steeds zal steeds 30 jaar zijn.

      De eeuwigdurende concessie kan telkens na 50 jaar en zonder retributie op aanvraag van een nabestaande hernieuwd worden.

      In geval van hernieuwing van de concessie voor het verstrijken van de normale looptijd wordt de retributie proportioneel berekend op het aantal jaren dat de hernieuwde concessie de vervaldatum van de vorige concessie overschrijdt en dit volgens onderstaande formule:

      Aantal jaren van de nieuwe concessietermijn, die de lopende concessietermijn overschrijdt / looptijd nieuwe concessie x de retributie voor de nieuwe concessietermijn.

       

      Artikel 12: Duur

      Een concessie wordt verleend voor 30 jaar vanaf de datum van het collegebesluit (of uitzonderlijk 50 jaar, indien het gaat om de omzetting van een eeuwigdurende concessie.)

      De concessie wordt steeds aangegaan voor het lopende kalenderjaar plus de looptijd van de concessie.

       

      Artikel 13: Aanvang, einde en verlenging van termijnen

      De eerste termijn begint te lopen vanaf de datum van het collegebesluit. Iedere verlenging van een concessie gaat in op 1 januari van het jaar dat volgt op de aanvraag.

      Het eindigen van een termijn om welke reden dan ook, heeft steeds tot gevolg dat de termijn nooit  meer verlengd kan worden, waardoor alle graftekens van rechtswege eigendom van de gemeente worden en het graf ontruimd kan worden.

      Het verstrijken van de termijn van de concessie mag niet tot gevolg hebben dat het stoffelijk overschot gedurende minder dan 10 jaar begraven blijft. De verplichte voorgeschreven grafrust dient steeds te worden gerespecteerd.

      Op schriftelijk verzoek en voor het verstrijken van de toegekende concessietermijn kan een concessie verlengd worden.

      Een concessie kan enkel verlengd worden met een concessietermijn van 30 jaar, de eeuwigdurende concessie kan enkel verlengd worden met een concessietermijn van 50 jaar. De retributie is gelijk aan deze van een nieuwe concessie.

      Verlengingen kunnen enkel geweigerd worden als blijkt dat op het moment van de aanvraag de concessie verwaarloosd is of de eerste termijn verstreken is.

       

      Artikel 14: Bekendmakingen – eindigen termijnen

      Bekendmakingen aangaande het aflopen van termijnen of voorgenomen beslissingen omtrent een graf of begraafplaats, geschieden steeds op dezelfde wijze.

      Dit gebeurt door gedurende minstens 1 jaar voorafgaand aan het verlopen van de termijn, een bekendmaking hieromtrent aan het betreffende graf te plaatsen, ook aan de ingang van de begraafplaats en via andere gemeentelijke informatiekanalen.

      Bijgevolg krijgen belanghebbenden de gelegenheid de verlenging van de concessie aan te vragen of om graftekens weg te nemen.

       

      Artikel 15: Voortijdige beëindiging

      Het college van burgemeester en schepenen kan een perceel in concessie of een nis in concessie wegens openbaar belang, dienstnoodwendigheden, door de rechtelijke overheid bevolen of in geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting van de begraafplaats), voortijdig beëindigen.

       

      In dit geval kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige vergoeding.

      De concessiehouder heeft wel recht op het bekomen van een nieuw perceel of een nieuwe nis op dezelfde of op een andere begraafplaats in de gemeente.

      Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan de voorziene uitvoering van deze beslissing een bekendmaking gedaan zoals bepaald in artikel 14.

      De kosten van overbrenging van de stoffelijke overschotten en van de graftekens of eventueel een vervangende grafkelder, zijn in dat geval ten laste van de gemeente.

       

      Artikel 16: Voortijdige beëindiging op aanvraag

      Het college van burgemeester en schepenen kan tevens een concessie voortijdig beëindigen op schriftelijk verzoek van de meest belanghebbende. De betaalde retributie voor de concessie kan noch geheel, noch gedeeltelijk teruggevorderd worden.

       

      Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan het nemen van de beslissing een bekendmaking gedaan zoals bepaald in artikel 14.

       

      Bezwaren tegen een voortijdige beëindiging moeten schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen.

       

      Artikel 17: Eeuwigdurende concessies

      Telkens na 50 jaar en zonder vergoeding kan de concessie, die krachtens het keizerlijk decreet van 23 prairial jaar XII werd verleend voor de inwerkingtreding van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, op aanvraag hernieuwd worden voor een termijn van 50 jaar.

      Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan het verlopen van de concessie een bekendmaking gedaan zoals bepaald in artikel 14.

      Op schriftelijk verzoek, overeenkomstig de procedure voorzien voor verlenging van een concessie in dit reglement, wordt de hernieuwing in dit geval toegestaan voor een termijn van 50 jaar.

       

      HOOFDSTUK 3: LIJKBEZORGING

       

      Artikel 18: Bewaring, eerbied en vervoer van een overledene

      De overledene moet in een doodskist of een ander lijkomhulsel geplaatst worden. Het gebruik van omhulsel, die de natuurlijke en normale ontbinding van het lijk of de crematie beletten, is verboden.

      Met eerbied voor een afgesproken ceremonie waar plaats is voor een bepaald eerbetoon en afscheidsritueel, wordt het toezicht op vervoer en begraving ordelijkheid en welvoeglijkheid uitgeoefend door de gemeenteoverheid.

       

      Artikel 19: Aangifte en vaststelling van overlijden

      Elk overlijden of het ontdekken van een stoffelijk overschot in de gemeente moet zonder verwijl aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

      Het overlijden wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand vastgesteld op basis van een getuigschrift, afgeleverd door de behandelende geneesheer of een geneesheer hiertoe aangesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

       

      Artikel 20: Formaliteiten

      Diegenen die voor de begraving, opgraving of herbegraving instaan, regelen met het gemeentebestuur de formaliteiten. 

      Bij gebrek daaraan doet het gemeentebestuur het nodige.

       

      Artikel 21: Termijn voor begraving

      Tenzij in speciale gevallen en op advies van de behandelende geneesheer vindt ten vroegste 24 uur na het overlijden de begraving van niet-gecremeerde stoffelijke overschotten of de crematie, met de daarop volgende de begraving, de berging of de verstrooiing van de as, plaats.

       

      Artikel 22: Bepalingen begravingen

      Bovengrondse begravingen zijn niet toegelaten.

       

      Artikel 23: Taak van de gemeente

      Uitsluitend gemachtigden van de gemeente zijn ertoe bevoegd te zorgen voor:

      1. het delven van een graf voor begravingen of bijzettingen in volle grond en het vullen van de kuil;

      2. het plaatsen van nieuwe grafkelders of het openen en sluiten van bestaande grafkelders;

      3. het openen, plaatsen en afsluiten van de nis in een columbarium, urnenkelder of urneveld door middel van een afdekplaat.

      4. het voeren van controles op de naleving van dit reglement

       

      Alle gegevens over de begraving, bewaring of uitstrooiing van de as op de gemeentelijke begraafplaats worden met nauwkeurige aanduiding van de plaats ervan bijgehouden in een register en digitaal bijgehouden per begraafplaats.

      Voor de uitstrooiing van de as beperkt de nauwkeurige aanduiding van de plaats zich tot de vermelding van de strooiweide.

      Voor de begraving of de uitstrooiing op de sterretjesweide beperkt de nauwkeurige aanduiding zich tot de vermelding van de sterretjesweide.

       

      Artikel 24: Lijkbezorging van behoeftigen

      Er wordt in een behoorlijke wijze voorzien in de lijkbezorging van behoeftigen. De daaruit voortvloeiende kosten zijn ten laste van het OCMW waar zij in de bevolkingsregisters, het vreemdelingen- of wachtregister zijn ingeschreven.

       

      Artikel 25: Percelen voor begravingen - grafzerken

      Overgangsmaatregel 2024-2025

      In het kader van de herinrichting van de begraafplaatsen werd beslist om over te schakelen naar een nieuwe vorm van begraven voor urnenbegravingen (urnenveld, urnenkelder en columbariumnissen).

      Zodra er een nieuw perk voor urnenbegravingen wordt aangesneden op de begraafplaats, zal er naar deze nieuwe vorm van begraven worden overgeschakeld.

      De nieuwe vormen van begraving worden hieronder telkens in cursief weergegeven. Bij de aanvraag wordt men geïnformeerd over deze overgangsmaatregel en de inwerkingtreding ervan.

       

      Een nieuw te plaatsen monument volgt nauwgezet de uitgezette lijn van de reeds eerder geplaatste grafmonumenten:

       

      1.       In gewone grond 1 persoon (niet geconcedeerd)

      De percelen voor het begraven in gewone grond van een niet-gecremeerd lichaam zijn 210 cm bij 80 cm. De zerken dienen aan volgende afmetingen te beantwoorden : 180 cm bij 80 cm met een maximum hoogte (rugzerk) van 100 cm.

       

      2.       In gewone grond 1 of 2 personen boven elkaar (geconcedeerd)

      De percelen voor het begraven in gewone grond van een niet-gecremeerd lichaam zijn 210 cm bij 80 cm. De zerken dienen aan volgende afmetingen te beantwoorden : 180 cm bij 80 cm met een maximum hoogte (rugzerk) van 100 cm.

       

      3.       In grafkelder

      De geconcedeerde percelen voor het begraven in een grafkelder van 1 of 2 lichamen of van één lichaam en één asurn zijn 240 cm bij 100 cm. Het gemeentebestuur plaatst de grafkelders. Deze bestaan uit een betonnen kelder met deksel. De zerken dienen aan volgende afmetingen te beantwoorden: 240 cm bij 100 cm met een maximum hoogte (rugzerk) van 100 cm.

       

      4.       In urnengraf (niet geconcedeerd)

      De percelen voor het begraven van 1 gecremeerd lichaam in niet-geconcedeerde grond zijn 100 cm bij 100 cm. Het grafmonument voor een urnenveld moet vervaardigd zijn uit jasberggraniet en aan de volgende voorschriften voldoen:

      Lessenaarsmodel met platte sluitsteen van 60 cm x 60 cm, onderstel van 55 cm x 55 cm met aan de voorzijde een hoogte van 10 cm en achteraan een hoogte van 15 cm. Alle onderdelen hebben een dikte van 3 cm en de opstaande wanden worden in verstek gezaagd. 

       

      Nieuwe vorm van begraven vanaf het aansnijden van het nieuwe perk

      Het urnenmonument bestaat uit een deksteen (121/121/12 cm), een naamplaat in Jasberggraniet (52/52/2 cm) en een smalle maaiboord en telt per monument 4 afzonderlijke ruimtes voor 4 verschillende personen.

      De percelen voor het begraven van 1 asurne hebben een éénvormige oppervlakte: de grootte van de naamplaat.

      Het gemeentebestuur plaatst de urnenmonumenten voor begraving op het urnenveld.

      De urne wordt begraven in volle grond waarop een in jasberggraniet vervaardigde naamplaat wordt aangebracht. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met vermelding van zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden aanwezig te zijn. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.


      5.       In urnengraf (geconcedeerd)

      De percelen voor het begraven van 1 of 2 gecremeerde lichamen in grond in concessie zijn 100 cm bij 100 cm. Het grafmonument voor een urnenveld moet vervaardigd zijn uit jasberggraniet en aan de volgende voorschriften voldoen:

      Lessenaarsmodel met platte sluitsteen van 60 cm x 60 cm, onderstel van 55 cm x 55 cm met aan de voorzijde een hoogte van 10 cm en achteraan een hoogte van 15 cm. Alle onderdelen hebben een dikte van 3 cm en de opstaande wanden worden in verstek gezaagd. 

      Nieuwe vorm van begraven vanaf het aansnijden van het nieuwe perk

      Het urnenmonument bestaat uit een deksteen (121/121/12 cm), een naamplaat in Jasberggraniet (52/52/2 cm) en een smalle maaiboord en telt per monument 4 afzonderlijke ruimtes voor 4 tot 8 verschillende personen.

      De geconcedeerde percelen voor het begraven van 1 of 2 asurnen hebben een éénvormige oppervlakte: de grootte van de naamplaat.

      Het gemeentebestuur plaatst de urnenmonumenten voor begraving op het urnenveld.

      De urne wordt begraven in volle grond waarop een in jasberggraniet vervaardigde naamplaat wordt aangebracht. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met vermelding van zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden aanwezig te zijn. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.

      6.       In urnenkelder

      De geconcedeerde percelen voor het onderbrengen van 1 of 2 asurnen zijn 100 cm bij 100 cm.

      Het gemeentebestuur plaatst de urnenkelders in eigen beheer of in aanbesteding. Deze bestaan uit een kelder met deksel. Het grafmonument voor een urnenkelder moet vervaardigd zijn uit jasberggraniet en aan de volgende voorschriften voldoen:

      Lessenaarsmodel met platte sluitsteen van 60 cm x 60 cm, onderstel van 55 cm x 55 cm met aan de voorzijde een hoogte van 10 cm en achteraan een hoogte van 15 cm. Alle onderdelen hebben een dikte van 3 cm en de opstaande wanden worden in verstek gezaagd. 

      Nieuwe vorm van begraven vanaf het aansnijden van het nieuwe perk:

      Het urnenmonument bestaat uit een deksteen (121/121/12 cm), een naamplaat in Jasberggraniet (52/52/2 cm) en een smalle maaiboord en telt per monument 4 afzonderlijke ruimtes voor 4 tot 8 verschillende personen.

      De geconcedeerde percelen voor het begraven van 1 of 2 asurnen hebben een éénvormige oppervlakte: de grootte van de naamplaat.

      Het gemeentebestuur plaatst de urnenmonumenten voor begraving op het urnenveld.

      De urne wordt bijgezet in een kunststof urnenkelder waarop een in jasberggraniet vervaardigde naamplaat wordt aangebracht. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met vermelding van zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden aanwezig te zijn. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan

      7.       In columbarium

      De gesloten nissen voor bijzetting in het columbarium zijn bestemd voor maximum 1 gecremeerd lichaam zonder concessie en voor 2 gecremeerde lichamen in concessie.

       

      Nieuwe vorm van begraven vanaf het aansnijden van het nieuwe perk:

      7a. Columbariumnis voor 1 asurne (niet geconcedeerd)

      De bijzettingen van asurnen zonder concessie gebeuren in een zeshoekig urnenmonument (carrousel) in individuele gesloten nissen en zijn bestemd voor maximum 1 asurne. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden te worden aangebracht. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.

      7b. Columbariumnis voor 1 of 2 asurnen (geconcedeerd)

      De bijzettingen van asurnen met concessie gebeuren in een columbariummuur, columbariumzuil of kubusvormig columbarium in individuele gesloten nissen en zijn bestemd voor 1 of 2 asurnen. De naamplaat van de columbariumnis is vervaardigd in jasberggraniet. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden te worden aangebracht. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.

       

      8.       Strooiweide

      De uitstrooiing geschiedt op een daarvoor bestemd perceel van de begraafplaats door middel van een strooitoestel.

       

      Op de strooiweide bestaat de mogelijkheid om een naamplaatje op een gedenkteken te laten aanbrengen. Dit naamplaatje wordt aangekocht bij de begrafenisondernemer en wordt door hem of haar geplaatst.

      Het plaatje is zilverkleurig en meet 11 cm hoog bij 15 cm breed.

       

      9.       Kinderbegraafplaats

      Op de kinderbegraafplaats kunnen kinderen tot een maximumleeftijd van 12 jaar kosteloos, zoals bepaald in artikel 5, of met een concessie, zoals bepaald in artikel 10, begraven worden.

      De percelen voor het begraven van kinderen tot en met 12 jaar zijn 210 cm bij 80 cm.

      De zerken dienen aan volgende afmetingen te beantwoorden : 180 cm bij 80 cm met een maximum hoogte (rugzerk) van 100 cm.

       

      De percelen voor een gecremeerd lichaam van kinderen tot en met 12 jaar 100 cm bij 100 cm

      Het grafmonument moet aan de volgende voorschriften voldoen:

      Lessenaarsmodel met platte sluitsteen van 60 cm x 60 cm, onderstel van 55 cm x 55 cm met aan de voorzijde een hoogte van 10 cm en achteraan een hoogte van 15 cm. Alle onderdelen hebben een dikte van 3 cm en de opstaande wanden worden in verstek gezaagd. 

       

      Nieuwe vorm van begraven vanaf het aansnijden van het nieuwe perk:

       9a. kindercolumbarium

      Bijzetting van 1 asurne in een druppelvormig columbariummonument in geslepen wit graniet, voorzien van een afzonderlijke maairand. De asurne wordt in het opzetstuk geplaatst via het toegangsgat dat afgesloten wordt door een ronde naamplaat. Het gemeentebestuur plaatst de columbariummonumenten voor bijzetting in eigen beheer of in aanbesteding. De naamplaat van de columbariumnis is vervaardigd in graniet. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden te worden aangebracht. Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan

      9b. kinderurnenveld

      Bijzetting van 1 asurne in een druppelvormig urnenveldmonument in geslepen wit graniet waarbij de asurne in volle grond wordt begraven. Het urnenmoment wordt afgesloten met een ronde naamplaat en een afzonderlijke maairand. Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden te worden aangebracht Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.

      9c kinderurnenkelder

      Bijzetting van 1 asurne in een druppelvormig urnenkeldermonument in geslepen wit graniet waarbij de asurne wordt begraven in een kunststof urnenkelder. Het urnenmonument wordt afgesloten met een ronde naamplaat en een afzonderlijke maairand. 
      Op de naamplaat dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving een vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden te worden aangebracht Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte naamplaat. Andere naamplaten worden niet toegestaan.

       

      Wordt ervoor gekozen om kinderen in een andere grafvorm, niet op de kinderbegraafplaats, te laten begraven, dan gelden de specificaties van die andere grafvorm.

       

      10.               Sterretjesweide

      Op de sterretjesweide kunnen levenloos geboren kinderen ongeacht de duur van de zwangerschap kosteloos begraven of uitgestrooid worden.

      Bij begraving wordt het al dan niet gecremeerde lichaam begraven onder een stenen ster, met een diameter van 30 cm en een hoogte van 5 cm, die gelijk met het maaiveld geplaatst wordt.

      Er dient op de gemeentelijke begraafplaatsen gebruik gemaakt te worden van de door de gemeente aangereikte ster. Andere materialen worden niet toegestaan. Op de ster dient een naamplaatje met de naam en voornaam van het levenloos geboren kind bevestigd te worden. Dit naamplaatje kan worden aangekocht bij de begrafenisondernemer en wordt desgevallend door hem of haar geplaatst.

      Een kind dat na de 180ste dag van de zwangerschap levenloos geboren wordt, kan op vraag van de nabestaanden via het daartoe bestemde aanvraagformulier, begraven worden op de kinderbegraafplaats.

       

      Algemene bepaling voor grafmonumenten:

      De keuze van de belettering op alle monumenten is vrij. Het aanbrengen van een foto of een ander gedenkteken met een maximum hoogte van 20 cm is toegestaan.

      Voor een begraving op de strooiweide of in een columbariumnis kan een foto worden aangebracht op de naamplaat.


      HOOFDSTUK 4: CREMATIE

       

      Artikel 26: Formaliteiten

      De crematie is onderworpen aan de formaliteiten bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

       

      Artikel 27: Asbestemmingen

      Asbestemmingen zijn:

      1. begraving of bijzetting van de asurn op het urnenveld van de begraafplaats;

      2. begraving of bijzetting in een urnenkelder van de begraafplaats;

      3. bijzetting van de asurn in het columbarium van de begraafplaats;

      4. uitstrooiing van de as op het daartoe bestemde perceel van de begraafplaats (strooiweide);

       5. bijzetting van de asurn in een bestaande kelder of graf: bestaande concessie in volle grond)

       

      Artikel 28: Wijziging bestemming

      Onverminderd de naleving van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging, overeenkomstig artikel 15 van het decreet, kan een asurn op vraag van de nabestaanden en mits toestemming van de burgemeester, opgegraven worden om te worden verstrooid of om te worden bijgezet in een concessie.

       

      Artikel 29: Strooiweide

      Het uitstrooien van de as gebeurt op de strooiweide, die aanwezig is op elke gemeentelijke openbare begraafplaats.

       

      HOOFDSTUK 5: OPGRAVINGEN, HERBEGRAVINGEN EN ONTRUIMINGEN

       

      Artikel 30: Opgravingen

      Opgravingen voor het verstrijken van de tienjarige grafrust zijn enkel mogelijk op bevel van de gerechtelijke overheid, die de voorwaarden daartoe bepaalt.

       

      Artikel 31: Herbegravingen 

       

      1.       Op aanvraag van de nabestaanden of belanghebbenden van de overledene

      1.1     Heraanleg

      In geval van herbegraven moet door de burgemeester een toelating verleend worden tot herbegraven op een gemeentelijke begraafplaats.

      Als een overledene in een andere gemeente wordt herbegraven, moet zowel de burgemeester van de gemeente waar de overledene begraven werd, als de burgemeester van de gemeente waar hij of zij wordt herbegraven, toestemming verlenen voor het opgraven van het stoffelijk overschot.

      Het stoffelijk overschot moet onmiddellijk naar de nieuwe bestemming worden vervoerd en begraven, mits inachtneming van alle voorschriften ter zake.

      In geval van crematie wordt de as behandeld overeenkomstig artikel 19 en 24 van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004. Wanneer na de ontgraving van een stoffelijk overschot een crematie volgt, moet een toelating tot crematie van de procureur des Konings bij het dossier gevoegd worden.


      1.2     Retroactieve thuisbewaring

      De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring van een urne uit een niet-geconcedeerd perceel of nis, bij toepassing van artikel 24 en 24 bis van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, zoals tot op heden gewijzigd, moet schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen door zowel de echtgeno(o)t(e) of diegene met wie de overledene een feitelijk gezin vormde als door alle bloed- of aanverwanten van de eerste graad of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of voogd.

      De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan éénmalig ingediend worden en dit tot zolang de procedure van ontruiming van de niet-geconcedeerde graven loopt.

      De plaats van bewaring of verstrooiing wordt in de aanvraag omschreven.

      Wanneer de thuisbewaring ophoudt, kan de as van de overledene uitgestrooid worden op de strooiweide van één van de gemeentelijke begraafplaatsen of kan de asurne terug worden bijgezet of begraven in een concessie op één van de gemeentelijke begraafplaatsen.

      De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring van een urne uit een geconcedeerd perceel of nis kan ingediend worden tot zolang de termijn van de concessie loopt of tot zolang de procedure van de hernieuwing van de concessie loopt. De plaats van bewaring of verstrooiing wordt in de aanvraag aangeduid. De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan slechts éénmaal worden ingediend.

      De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring wordt gedurende een periode van 6 maanden aangekondigd aan de betrokken nis of aan het betrokken perceel.

      De geconcedeerde nis of perceel wordt gedurende een termijn van 2 jaar bewaard. Wanneer de thuisbewaring na de termijn van 2 jaar ophoudt, kan de as van de overledene uitgestrooid worden op de strooiweide van één van de gemeentelijke begraafplaatsen of kan de asurne terug worden bijgezet of begraven worden in een concessie op één van de gemeentelijke begraafplaatsen.

       

      2.       In opdracht van het college van burgemeester en schepenen

      Voor dienstnoodwendigheden of in het kader van een herinrichting van de begraafplaats kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om na de tienjarige grafrust de overledene te herbegraven op een andere plaats gelegen op dezelfde of een andere begraafplaats in de gemeente Galmaarden.

       

      De herbegraving zal geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke voorwaarden en de kosten hiervoor zullen volledig gedragen worden door het gemeentebestuur.

      De herbegraving zal minimum 3 maanden voor de uitvoering ervan schriftelijk medegedeeld worden aan de nabestaanden.

       

      Artikel 32: Aanvraag tot opgraving of herbegraving

      De aanvraag tot opgraving of herbegraving dient door de meest belanghebbende schriftelijk te worden gericht aan de burgemeester. Onverminderd het recht van de burgemeester om in de toelating bijzondere voorwaarden op te leggen, moeten steeds volgende beschikkingen worden nageleefd:

       

      1.       dag en uur waarop de opgraving zal geschieden, worden in overleg met de dienst van de begraafplaatsen vastgesteld;

       

      2.       het grafteken, de beplantingen en alle andere voorwerpen die het openleggen van het graf kunnen bemoeilijken of beletten, moeten verwijderd worden door de aanvrager vooraleer tot de opgraving wordt overgegaan;

       

      3.       behoudens een gerechtelijke ontgraving geschiedt het openleggen van het graf, het openen van de grafkelders, het lichten van de kist uit het graf en het vullen van de kuil, door de zorgen van een private onderneming op kosten van de aanvrager en dit onder toezicht van een gemachtigd ambtenaar;

       

      4.       het openen van de nis, het uitnemen van de urne uit de nis en het terug sluiten van de nis geschieden door de zorgen van de gemeente.

       

      Artikel 33: Nadere bepalingen

      Behalve bij gerechtelijk bevel worden vanaf 1 oktober tot 30 november en op zaterdagen en zon- en feestdagen geen opgravingen verricht. Tijdens de opgraving wordt de plaats ervan voor het publiek visueel afgeschermd en geheel of gedeeltelijk afgesloten.

       

      Er moet tot een opgraving worden overgegaan in aanwezigheid van de grafmaker en een gemachtigde door de burgemeester aangesteld.

      Zij zien erop toe dat de welvoeglijkheid en de openbare gezondheid worden beschermd op kosten van de aanvrager.

      Bij de opgraving moet het kerkhof geheel of gedeeltelijk gesloten worden.

       

      Artikel 34: Kosten

      Alle kosten zijn ten laste van de aanvrager(s).

       

      Artikel 35 : Ontruimingen

      Ontruimingen kunnen plaatsvinden nadat de termijn van een graf of nis, om welke reden ook, verlopen is.

      In het geval de ontruiming betrekking heeft op één of meer niet-gecremeerde lichamen, zullen de onverteerde resten in een hiertoe aangewezen, algemeen graf geplaatst worden.

       

      In het geval de ontruiming betrekking had op één of meer gecremeerde lichamen, dan zal de as worden uitgestrooid op de daartoe bestemde plaats of op de andere wijzen zoals bepaald in artikel 24.

       

      De graven op de kinderbegraafplaatsen en de sterretjesweide komen nooit in aanmerking voor ontruiming.

       

       

      HOOFDSTUK 6: GRAFTEKENS, GRAF- OF HERDENKINGSSTENEN - EN BEPLANTINGSWERKEN

       

      Artikel 36: Plaatsing van graftekens

      Tenzij de overledene anders heeft beschikt of zijn verwanten zich ertegen verzetten, heeft eenieder het recht op het graf van zijn verwant of vriend een grafteken te laten plaatsen zonder afbreuk te doen aan het recht van de concessiehouder.

       

      Artikel 37: Vereisten

      • Op eender welk perceel , waarin het stoffelijk overschot begraven werd, dient vanaf het verstrijken van de zesde maand na de begraving minstens aanwezig te zijn:

      een (tijdelijke) afbakening, in duurzame materialen, met vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon (of personen) met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden.

       

      • Op een perceel grond in concessie moet ten vroegste 6 maanden na de begraving en ten laatste 2 jaar na de begraving aanwezig zijn:
        • een definitieve afbakening in duurzame materialen met vermelding van de naam en de voornaam van de overleden persoon (of personen) met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden.

      of

        • een grafzerk waarop minstens verplicht is te vermelden: de naam en de voornaam van de overleden persoon (of personen) met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden.

       

      • Op een perceel met een grafkelder moet voor het verstrijken van 6 maanden na de begraving tenminste aanwezig te zijn:

      een grafzerk waarop minstens verplicht is te vermelden: de naam en de voornaam van de overleden persoon (of personen) met zijn/haar datum of jaartal van geboorte en overlijden.

       

      De grafmonumenten moeten voldoen aan de volgende voorwaarden voorzien in artikel 25.

      Eventuele verzakkingen van grafzerken zijn volledig ten laste en op kosten van de nabestaanden of belanghebbenden.

       

      Artikel 38: Nadere bepalingen

      1. Het is niet toegelaten graftekens te plaatsen die door hun vorm, hun afmetingen, hun opschriften of aard van de materialen, de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de begraafplaats kunnen verstoren of schaden of de bepalingen van onderhavig reglement niet respecteren. Het college van burgemeester en schepenen zal hier via een aangestelde regelmatig op toezien. Overtredingen worden ten laste gelegd van de aanvrager en door hem gefinancierd.

      2. Bij grafkelders in concessie is de plaatsing van een grafzerk steeds verplicht.

      3. De graftekens zijn gedurende de concessie eigendom van de nabestaanden of belanghebbenden en moeten zodanig opgericht en onderhouden worden dat zij de veiligheid en de doorgang niet belemmeren en dit zonder schade of belemmeringen aan te brengen aan de aangrenzende graftekens en graven.

      4. Ongeacht het begravingstype zullen de graftekens steeds minimaal de naam, voornaam en de datum of het jaartal van geboorte en overlijden vermelden.

       

      Artikel 39: Plaatsing grafstenen

      Bijkomende bepalingen:

      1. Alvorens op de begraafplaats te worden toegelaten, moeten de voor het grafteken bestemde materialen volledig afgewerkt en gekapt zijn en klaar om onmiddellijk geplaatst te worden.

      2. Geen enkel hulpmateriaal, restmateriaal mag binnen de omheining van de begraafplaats worden achtergelaten na de werkzaamheden.

      3. De materialen worden aangevoerd en geplaatst naarmate de behoeften en zullen nooit opgeslagen worden op de begraafplaats.

      4. Het plaatsen van de grafstenen kan enkel tijdens de normale werkuren en slechts na (telefonische) afspraak met de ploegbaas van de gemeentelijke technische dienst.

      De plaatsing, de herplaatsing, het wegnemen of de verbouwing van graftekens en van aanplantingen worden uitgevoerd onder toezicht van de gemeentelijke overheid en binnen de termijn, die zij bepaalt. Met het oog op het uitoefenen van dit toezicht dienen voormelde werkzaamheden het voorwerp uit te maken van een voorafgaandelijke schriftelijke aanvraag te richten aan de ambtenaar van de burgerlijke stand of diens gemachtigde. Deze schriftelijke aanvraag moet minimaal 1 week voor de plaatsing worden uitgestuurd en vermeldt de vormgeving, materiaal gebruik en de afmetingen van het te plaatsen grafteken. De graftekens kunnen pas geplaatst worden na schriftelijke toelating van het gemeentebestuur.

      5. Na een zonder gevolg gebleven ingebrekestelling wordt er op bevel van de burgemeester van ambtswege overgegaan tot het wegnemen van de niet-conforme materialen op kosten van de overtreder.

      6. Voor het bijplaatsen van een lichaam moet de grafsteen door de steenkapper of via de begrafenisondernemer weggenomen en teruggeplaatst worden. Van elke eventuele beschadiging wordt akte genomen door de aangestelde op de gemeentelijke begraafplaats, dewelke hiervan onverwijld de ambtenaar van de burgerlijke stand of diens gemachtigde op de hoogte stelt. In ieder geval draagt het gemeentebestuur geen enkele verantwoordelijkheid voor eventuele schade bij het uitoefenen van voormelde werkzaamheden.

      Indien de aangestelde op de gemeentelijke begraafplaats het nodig acht dat bij werkzaamheden aan een graf, naastliggende graftekens eveneens dienen weggenomen te worden uit veiligheidsoverwegingen en/of om schade te voorkomen, worden de betrokkenen hiervan vooraf op de hoogte gebracht teneinde de wegname ervan op hun kosten te verrichten of laten te verrichten door een aannemer van hun keuze.

      7. Grafstenen worden niet verplaatst door de gemeentelijke diensten.

      8. Rond de graven mogen geen afsluitingen of omheiningen geplaatst worden; in voorkomend geval zullen deze door de gemeentelijke diensten verwijderd worden.

      9. Kniel- en bidbanken zijn niet toegelaten en zullen in voorkomend geval door de gemeentelijke diensten verwijderd worden.

       

      Artikel 40: Herdenkingssteen strooiweide

      Op de strooiweide is een herdenkingssteen geplaatst waarop een zilverkleurig identificatieplaatje van 10 cm hoog bij 15 cm breed kan worden aangebracht. Het aanbrengen van een identificatieplaatje wordt tot 1 jaar na overlijden toegestaan. Het naamplaatje vermeldt minimaal de naam, voornaam en de datum of het jaartal van geboorte en overlijden.

      De plaats voor dit plaatje op de gedenksteen is gratis voor een periode van 10 jaar. Deze periode kan niet verlengd worden.

      Bloemen en kransen die op de strooiweide worden geplaatst zullen ten laatste na 1 maand verwijderd worden door de gemeentelijke diensten.

       

      Artikel 41: Aanplantingen

      De aanplantingen moeten derwijze aangelegd en onderhouden worden zodat zij zich niet uitbreiden buiten de afmetingen toegewezen aan het graf, noch het zicht op de identificatiegegevens op het grafteken belemmeren. De hoogte moet beperkt worden tot 50 cm.

      De aanleg en het onderhoud van de aanplantingen zijn strikt privé en zullen nooit door de gemeentelijke diensten uitgevoerd worden.

      Privé-aanleg van planten of bloemen voor, tussen of achter de graven is verboden.

      In voorkomend geval zullen deze verwijderd worden door de gemeentediensten.

       

      HOOFDSTUK 7: ONDERHOUD VAN DE GRAVEN

       

      Artikel 42: Bloemen

      De bloemen en planten, die op de graven aangebracht werden, moeten steeds in goede staat onderhouden worden.

      Wanneer ze afgestorven zijn of overlast bezorgen, moeten ze verwijderd worden.

      Indien dit niet gebeurt zal de opruiming gebeuren door de gemeentelijke diensten.

       

      Artikel 43: Allerheiligen

      1. De scheefstaande of omgevallen graftekens moeten uiterlijk veertien dagen voor Allerheiligen door toedoen van de nabestaanden of belanghebbenden terug rechtgezet of verwijderd worden;

       

      2. De aangevoerde grafsteen of graftekens die twee werkdagen voor Allerheiligen bij de sluiting van de begraafplaats niet zouden geplaatst zijn, moeten door toedoen van de betrokken nabestaanden of belanghebbenden daags nadien voor 10u verwijderd zijn, zo niet zullen grafstenen, graftekens en andere voorwerpen op risico en ten laste van de overtreder en zonder enig verhaal opgeruimd worden door de gemeentelijke diensten.

       

      Artikel 44: Verwaarlozing

      De belanghebbenden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven. Wanneer een graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is, wordt een akte van verwaarlozing opgesteld door de burgemeester of zijn gemachtigde.

      Die akte blijft een jaar lang bij het graf en aan de ingang van de begraafplaats aangeplakt.

      Na het verstrijken van die termijn en bij niet herstelling wordt op bevel van de burgemeester van ambtswege overgegaan tot afbraak of tot het wegnemen van de materialen op kosten van de in gebreke blijvende nabestaanden of belanghebbenden.

      Daarenboven kan het college van burgemeester en schepenen een einde stellen aan het recht op concessie.

       

      HOOFDSTUK 8: BIJZONDERE GRAVEN 

       

      Artikel 45: Graven met lokaal historisch belang

      Het college van burgemeester en schepenen kan autonoom of in overleg met de betrokken belanghebbende(n) beslissen welke graven van lokaal historisch belang zijn.

      Het betreft uitsluitend graven waarvan de concessie- en/of begravingstermijn verstreken is.

      Deze grafmonumenten worden gedurende 50 jaar bewaard. Deze termijn is verlengbaar.

      Het onderhoud is ten laste van het gemeentebestuur.

      In geval van sluiting van de begraafplaats of een gedeelte ervan, worden deze graven overgebracht naar de nieuwe begraafplaats. De hieraan verbonden kosten vallen integraal ten laste van het gemeentebestuur.

       

      Artikel 46: Peterschap

      Eenieder kan een aanvraag indienen om het peterschap over een bepaald grafmonument te verwerven.

      Het peterschap kan enkel aangevraagd worden voor grafmonumenten van een geconcedeerd perceel, opgenomen in een procedure van ontruiming en voor grafmonumenten, van een geconcedeerd perceel, opgenomen in een procedure van hernieuwing van concessie, waarvan de concessie niet hernieuwd wordt.

      De aanvraag tot peterschap wordt schriftelijk ingediend bij het college van burgemeester en schepenen en moet gemotiveerd worden.

      Het college van burgemeester en schepenen kent het peterschap toe. Het gemeentebestuur blijft eigenaar van het grafmonument. In het betrokken perceel worden geen nieuwe begravingen toegestaan.

      Door de toekenning van het peterschap verbindt de aanvrager er zich toe om, gedurende een welbepaalde periode, een welbepaald grafmonument te onderhouden. De aanvrager mag onderhouds- en restauratiewerken uitvoeren, zonder de oorspronkelijke staat van het grafmonument te wijzigen.

      Voor het peterschap wordt een overeenkomst gesloten. Hierin worden de richtlijnen van de restauratie en het onderhoud van het grafmonument opgenomen, alsook de termijn van het peterschap.

      De aanvrager is aansprakelijk voor eventuele schade aan het grafmonument die, als gevolg van werken, in zijn of haar opdracht zijn uitgevoerd.

      De verwerving van het peterschap is gratis. De aanvrager kan geen aanspraak maken op vergoedingen of compensaties.


      Artikel 47: Oud-strijders

      Op elke gemeentelijke begraafplaats worden de oud-strijders geëerd.

      Het betreft de oudstrijders en gelijkgestelden (houders van het Oorlogskruis, krijgsgevangenen en politiek gevangenen) van beide wereldoorlogen, die minstens 10 jaar in de bevolkingsregisters of in het vreemdelingenregister van de gemeente ingeschreven waren.

       

      Hiertoe krijgt hun graf het statuut van “lokaal historisch waardevol graf” en zal dit graf gedurende een periode van 50 jaar bewaard worden. Deze termijn is verlengbaar.

       

      Om dit statuut te verwerven dienen de nabestaanden of belanghebbenden in bezit te zijn van volgende documenten:

      • een kaart, m.n. de vuurkaart (1914-1918) of de strijderskaart (1940-1945), afgeleverd door de bevoegde dienst van het Ministerie van Landsverdediging.

      of

      • een attest, afgeleverd door dezelfde dienst van het Ministerie van Landsverdediging, waaruit blijkt dat betrokkene aan de voorwaarden voldeed om vermeldde kaart te bekomen.

       

      De aanvraag tot het bekomen van het statuut “lokaal historisch waardevol graf” kan gebeuren door iedere belanghebbende bij het college van burgemeester en schepenen, mits voorlegging van de documenten waaruit blijkt dat aan de voorziene voorwaarden werd voldaan.

      De aanvraag kan enkel ingediend worden op het ogenblik van zijn overlijden.

      Eens dit statuut verworven is, kan dit niet meer gewijzigd worden.

      Latere bijbegravingen of bijzettingen zijn niet mogelijk.

      Het gemeentebestuur zal op eigen kosten instaan voor de aankoop en de eventuele vervanging van de staande zerk en de naamplaat van oud-strijders op voorwaarde dat de oud-strijder op het daarvoor voorziene oud-strijdersperk werd begraven.

      Het onderhoud van deze graven is ten laste van de nabestaanden of belanghebbenden of bij gebrek hieraan ten laste van het gemeentebestuur.

       

      Artikel 48: Geestelijken

      Op elke gemeentelijke begraafplaats worden geestelijken, die vallen onder artikel 3 (punten 1-5), geëerd.

      Hiertoe krijgt hun graf het statuut van “lokaal historisch waardevol graf” en zal dit graf gedurende een periode van 50 jaar bewaard worden. Deze termijn is verlengbaar.

       

      HOOFSTUK 9: SLUITING VAN DE BEGRAAFPLAATS

       

      Artikel 49: Sluiting

      De gemeenteraad bepaalt de datum waarop niet meer begraven wordt op de bestaande  begraafplaats.

      Een afschrift van deze beslissing wordt minstens 1 jaar voor de definitieve sluiting van de begraafplaats aan de ingang ervan uitgehangen.

      De gesloten begraafplaats wordt in de staat gelaten waarin ze zich bevindt.

      Gedurende ten minste tien jaar mag er geen gebruik van worden gemaakt.

      Na die periode of ten minste tien jaar na de laatste begraving, waarbij de inschrijving in het begrafenisregister als bewijs geldt, kan de gemeenteraad beslissen een andere bestemming te geven aan de oude begraafplaats.

      In geval van sluiting en/of wijziging van de bestemming van de begraafplaats kunnen de concessiehouders geen aanspraak maken op enige vergoeding. Zij hebben slechts recht op het bekomen van een perceel of nis van dezelfde afmetingen op een andere gemeentelijke begraafplaats, tot het einde van de concessietermijn.

      Het recht op het kosteloos bekomen van een nieuw perceel of nis is afhankelijk van het indienen van een aanvraag door enige belanghebbende, binnen een termijn van 1 jaar, volgend op de bekendmaking van de beslissing tot sluiting.

      De kosten voor het overbrengen van de stoffelijke overschotten zijn ten laste van het gemeentebestuur.

      De kosten voor het overbrengen van de grafmonumenten evenals de kosten van een vervangende grafkelder zijn ten laste van diegenen die de overbrenging hebben aangevraagd.

       

      HOOFDSTUK 10: SLOTBEPALING

       

      Artikel 50: Gevallen die niet voorzien zijn

      Alle niet in dit reglement voorziene gevallen worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen of de burgemeester, in zoverre deze niet door een wet, besluit of decreet aan een andere overheid worden toegewezen.

      De gemeenteraad wordt op de eerstvolgende zitting van de genomen collegebeslissing in kennis gesteld.

       

       

      Artikel 2:     

      Het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2023 houdende goedkeuring reglement over de gemeentelijke begraafplaatsen Galmaarden, Herhout, Tollembeek en Vollezele wordt opgeheven, zodat onderhavig reglement over de begraafplaatsen in werking treedt op 1 augustus 2024 en alle vorige reglementering vanaf die datum vervangt.

    • Tijdelijke politieverordening met betrekking tot het gebruik van verkiezingspropaganda op het grondgebied van de gemeente Galmaarden

      Ref.

      580.1

      Onderwerp

      De gemeenteraad is  bevoegd om een verordening te stemmen over de verkiezingspropaganda op zondag 13 oktober 2024 voor de Lokale en Provinciale verkiezingen.

      Regelgeving

      De Nieuwe Gemeentewet, artikel 119

       

      Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 40, 285-288, 330-334

       

      Het Lokaal en Provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011

       

      Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2012 houdende de algemene regels voor het aanbrengen van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten

      Motivering

      Bijkomende maatregelen zijn noodzakelijk in de periode voorafgaand aan de verkiezingen om de netheid van de straten, de veiligheid van het verkeer of de openbare rust te garanderen.

        

      Daarvoor stelt de gemeente op een aantal plaatsen gratis aanplakborden voor verkiezingsdrukwerk ter beschikking van de politieke partijen die lijsten en kandidaten voordragen. Op de aanplakborden zal het volgnummer van de politieke partijen worden aangebracht.

        

      Daarom plaatst het gemeentebestuur aanplakborden in de periode van 16 september 2024 tot en met 18 oktober 2024 op volgende locaties:

      • ter hoogte van de parking van sportcomplex Galmaarden, Stationsstraat, Galmaarden
      • ter hoogte van de parking, Hernestraat, Tollembeek
      • ter hoogte van het Oudstrijdersplein, zijde Bakkerstraat, Vollezele
      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1

      De gemeenteraad keurt voor de Lokale en Provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 volgende tijdelijke politieverordening goed:    

       

      Het aanbrengen, op welke wijze dan ook, van opschriften, affiches, beelden en fotografische voorstellingen, vlugschriften, aanplak- en kleefbiljetten, mag op het openbaar domein enkel gebeuren op de plaatsen daartoe bestemd door de gemeenteraad, met name op de daartoe voorziene panelen en vanaf 20 september 2024:

      • ter hoogte van de parking van sportcomplex Galmaarden, Stationsstraat, Galmaarden
      • ter hoogte van de parking, Hernestraat, Tollembeek
      • ter hoogte van het Oudstrijdersplein, zijde Bakkerstraat, Vollezele

       

      Bij gebruik van private eigendommen dient de gebruiksgerechtigde in het bezit te zijn van een schriftelijke toelating van de eigenaar of gebruiker van het goed.

       

      Wat het plaatsen van publiciteitsborden betreft, zijn volgende voorwaarden bijkomend van kracht:

      • onverminderd de regelgeving van de gewestelijke wegbeheerder, is het op eigen terrein plaatsen van een verkiezingsbord niet meer vergunningsplichtig 
      • het gebruik van commerciële reclameborden is verboden
      • de oppervlakte van het verkiezingsbord moet beperkt blijven tot maximaal vier vierkante meter.

       

      De wettig aangebrachte stukken mogen niet worden overplakt, afgerukt, bevuild, gescheurd, noch onleesbaar worden gemaakt.

       

      Het aanbrengen van opschriften op wegen en openbare eigendommen bij middel van verf- of kleurstoffen is verboden.

       

      Het aanbrengen van verkiezingspubliciteit moet gebeuren tussen 7 uur en 22 uur.

       

      Verkiezingspropaganda met microwagen of autocolonne is enkel toegelaten vanaf 13 september 2024 mits schriftelijke vergunning van de burgemeester te krijgen. De vergunning geldt slechts van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18 uur en niet op zon- en feestdagen. Autocolonnes van meer dan drie voertuigen zijn sowieso niet toegelaten.

       

      Iedere vorm van verkiezingspropaganda op de openbare weg door middel van mobiele wagens, aanplakking, aanbrenging, uitdeling van kiesvlugschriften, uitzending door middel van vaste of mobiele luidsprekers, openluchttoespraken zijn verboden vanaf 21 uur op de vooravond van de verkiezingen tot na de beëindiging van de kiesverrichtingen op 13 oktober 2024.

       

      Verkiezingspubliciteit op de openbare aanplakborden kan pas worden aangebracht vanaf de definitieve goedkeuring van de kandidatenlijsten op 19 september 2024 en wordt geacht haar belang te hebben verloren na de dag van de verkiezingen en dient bijgevolg door de aanbrengers correct te worden verwijderd uiterlijk op 18 oktober 2024.

       

      Elke vorm van publiciteit, aangebracht in strijd met deze politieverordening zal onmiddellijk worden verwijderd, onverminderd de toepassing van de politiestraffen die hieruit kunnen voortvloeien.

       

      Deze verordening wordt conform artikel 285-287 van het decreet lokaal bestuur bekendgemaakt en wordt onmiddellijk na de afkondiging van kracht en blijft van kracht tot en met 20 oktober 2024.

       

      Artikel 2

      Een afschrift van deze tijdelijke politieverordening wordt bezorgd aan:

      • de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant
      • de griffie van de rechtbank van eerste aanleg
      • de politierechtbank van Halle
      • de lokale politie Pajottenland
      • de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant
    • Wijzigen en vaststellen van de rooilijn langsheen de Muylebeekstraat 128 voor de realisatie van een verkaveling.

      Ref.

      874.4_VBV_2024.01

      OMV_2024051656

      Onderwerp

      Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door de heer Gille Deschuymer wonende te Stratendries 8 te 9572 Lierde en de heer Lars De Raedt wonende te Kwadestraat 2 te 1570 Galmaarden, ontvangen.

      De aanvraag werd ontvangen op 11 april 2024.

      De aanvraag werd ontvankelijk en volledig verklaard op 8 mei 2024.

      De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Muylebeekstraat 128 en met als kadastrale omschrijving (afd. 3) sectie C 786 E en (afd. 3) sectie C 789 E.

      Het betreft een aanvraag tot het verkavelen van gronden, kort omschreven gaat het over het creëren van twee kavels bestemd voor het oprichten van ééngezinswoningen in halfopen verband.

      Regelgeving

      Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 40, 285-288, 330-334

       

      Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (Omgevingsdecreet)

       

      Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (Omgevingsbesluit)

       

      De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

       

      Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

      Motivering

      Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

      Bevoegde overheid

      Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de behandeling van de aanvraag, aangezien:

      • de aanvraag geen Vlaams of provinciaal project betreft en evenmin betrekking heeft op een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste klasse.
      • de aanvraag geen project betreft dat gelegen is op het grondgebied van twee of meer provincies of twee of meer gemeenten.

      Procedure

      De aanvragen die de vereenvoudigde procedure doorlopen, zijn limitatief opgesomd in de artikelen 11 tot en met 14 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

      Het project komt in deze artikelen niet voor. Bijgevolg wordt de gewone procedure gevolgd. Dit houdt in dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt.

      Ligging volgens de plannen van aanleg en bijhorende voorschriften 

      Het goed is gelegen in het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, vastgesteld bij KB van 7 maart 1977 en is gelegen binnen de zone woongebied met landelijk karakter, 50 vanaf de rooilijn van de voorliggende rijweg. De rest is gelegen in een agrarisch gebied. De rechterzijde van het goed is eveneens gelegen in een agrarisch gebied. Het project bevindt zich evenwel volledig binnen het woongebied met landelijk karakter.

      Historiek

      De woning dateert van vóór 1962 en wordt geacht vergund te zijn.

      -  Op 9 november 1982 werd door het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning (ref. gemeente 874.1.1982.182) afgeleverd voor het uitvoeren van instandhoudingswerken aan bestaande werkplaats.

      -  Op 28 december 1982 werd door het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning (ref. gemeente 874.1.1982.185) afgeleverd voor het vernieuwen en uitbreiden van een bestaande bergplaats.

      Beschrijving van de plaats

      Door de reeds bestaande bebouwing en de reeds aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied gekend. De bouwplaats is gelegen in een gebied dat bestaat uit ééngezinswoningen die in gemengd verband zijn opgericht.

      Op het betrokken perceel bevindt zich een ééngezinswoning opgericht in halfopen verband, aansluitend op de woning op het links aanpalend perceel, op normale afstand uit de rechter zijdelingse perceelgrens en op ruime afstand uit de as van de voorliggende weg. Tegen de rechter perceelgrens zijn enkele bergplaatsen opgericht in de voortuin. Op het links aanpalend perceel bevindt zich ééngezinswoningen opgericht in halfopen verband, aansluitend op de betrokken woning, op korte afstand uit de linker perceelgrens en op ruime afstand uit de as van de voorliggende rijweg. Het rechts aanpalend perceel is een akkerland.

      Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

      Het project voorziet in het slopen van de aanwezige bebouwing en het creëren van twee kavels bestemd voor ééngezinswoningen in halfopen verband, op 6 m uit de nieuwe rooilijn en op 3 m uit de zijdelingse perceelgrenzen. Bij de aanvraag zijn stedenbouwkundige voorschriften toegevoegd.

      Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

      Het openbaar onderzoek werd gehouden van 3 juni 2024 tot en met 2 juli 2024.

      Er werden geen bezwaren ingediend.

      Adviezen

      Op 21 mei 2024 is advies gevraagd aan het departement Landbouw en Visserij en de nutsmaatschappijen De Watergroep, Fluvius, Proximus en Wyre.

      Rooilijn en reservatiestrook

      De Muylebeekstraat (buurtweg nr. 8) heeft volgens de atlas der buurtwegen ter hoogte van het goed een breedte van ongeveer 6,1 m. Voor het verwezenlijken van de toekomstige wegeniszate is het aangewezen minstens binnen de grenzen van het goed een rooilijn van 5 m uit de as van de weg vast te stellen, en dit in het geval de aanvraag voor vergunning in aanmerking komt.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer
      Resultaat: Met 17 stemmen voor, 1 niet gestemd
      Besluit

      Artikel 1:

      De gemeenteraad legt de rooilijn van de Muylebeekstraat (buurtweg nr. 8) binnen de grenzen van het goed, gelegen Muylebeekstraat 128 en met als kadastrale omschrijving (afd. 3) sectie C 786 E en (afd. 3) sectie C 789 E, vast op 5 m uit de as van de weg en dit onder voorbehoud van het verkrijgen van de nodige verkavelingsvergunning.

       

      Artikel 2:

      De zone tussen het bestaande openbaar domein en de nieuwe rooilijn dient te worden ingelijfd in het openbaar domein door middel van een gratis grondafstand.

    • Kennisname van de stand van zaken van de werken aan de Sint-Pieterskerk in Galmaarden

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Resultaat: Met 18 niet gestemd
      Besluit

      De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van de werken aan de Sint-Pieterskerk van Galmaarden.

    • Invoering charter “Naar een singlevriendelijke gemeente”

      Regelgeving

      Het decreet lokaal bestuur, artikel 40

      Motivering

      België telt heel wat singles (alleenstaanden en alleenwonenden). Dit omvat een zeer diverse groep van alle leeftijden: jongeren zonder partner, gescheiden personen, weduwen, weduwenaars, bewust alleenstaanden,… In juni 2023 waren er in ons land 1.842.018 eenpersoons-huishoudens. Dat is 35,9 procent van de 5,1 miljoen huishoudens. Tegen 2060 verwacht het Federaal Planbureau dat dit cijfer 50% is.


      Onze maatschappij is geëvolueerd en bestaat niet alleen meer uit gezinnen en koppels maar meer en meer uit singles. Ons beleid is niet mee geëvolueerd.
      Er wordt zelden stilgestaan bij het effect van beleidsmaatregelen op mensen die alleen wonen, ook bij lokale besturen.


      “Singles ondervinden heel wat schaalnadelen. Wereldwijd behoren zij tot de hoogst belastbare categorie. Zo betalen zij meer dan 50% belastingen. Er wordt zelden stilgestaan bij het effect van beleidsmaatregelen op mensen die alleen wonen, ook bij lokale besturen.
      Wij mogen als beleidsmakers niet langer redeneren vanuit het klassieke gezin als norm. Daarom pleit onze N-VA-fractie voor een dergelijk charter uitgaande van een singlereflex bij elke beleidsmaatregel, een proportionele fiscaliteit op vlak van gemeentetaksen en een specifiek “single friendly”-label voor winkels en horeca die wensen mee te werken aan een singlevriendelijk beleid.”


      Onze fractie wil dat de gemeente Galmaarden en bij uitbreiding de gemeente Pajottegem meer rekening houden met alleenstaanden door het goedkeuren van het charter ”Naar een singlesvriendelijke gemeente” op basis van volgende principes:
      1. We kiezen resoluut voor een singlereflex. Dit doen we door beleidsmaatregelen steeds te toetsen op hun impact op alleenstaanden. Het is in ons belang dat wij als beleidsmakers niet langer redeneren (denken) vanuit het klassieke gezin als norm, maar streven naar leefvormneutrale maatregelen.
      2. We gaan voor een proportionele fiscaliteit wat de gemeentetaksen betreft. Forfaitaire taksen worden per gezin betaald en niet per persoon. Deze wegen bij eenpersoonshuishoudens extra hard door.
      3. Er wordt in dialoog getreden met de plaatselijke horeca om te streven naar het uitbouwen van een singlevriendelijk horecabeleid. Winkels die zich aan dit commerciële beleid houden, zouden een “single friendly”-label krijgen
      4. Op de werkvloer waken we over respect voor eenieders wensen en voeren we overleg op basis van gelijkwaardigheid.
      5. We stimuleren woonprojecten waarbij de beschikbare ruimte beter wordt benut en het sociale contact wordt bevorderd.
      6. We streven naar laagdrempelige, betaalbare activiteiten.
      7. Participatie van de inwoners is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een integraal beleid voor alleenwoners. Ervaringsdeskundigen kennen de noden en prioriteiten het best en worden actief betrokken bij het beleid.
      8. Op gemeentelijke uitnodigingen wordt ernaar gestreefd om de termen “de heer en mevrouw” of “partner” te vermijden. Dit kan door een plus-one mee uit te nodigen of indien bevestigd moet worden, te vermelden “….. zal/ zullen aanwezig zijn”.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Veerle Dero, Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Jo Stalpaert, Rita Paindavin, Kim Bonduelle, Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer, Kristof Andries
      Voorstanders: Rudy Thiebaut, Gerda Persoons, Etienne Mignon, Filip Durant, Kristof Billens, Michel De Bock, Daniel Fonteyne, Henk Goegebuer
      Tegenstanders: Ludo Persoons, Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem, Kurt Penninck, Melissa Van Eesbeek, Veerle Dero, Jo Stalpaert, Rita Paindavin
      Onthouders: Kim Bonduelle
      Resultaat: Met 8 stemmen voor, 9 stemmen tegen, 1 onthouding
      Besluit

      Artikel 1:
      De gemeenteraad gaat niet akkoord met de invoering charter “Naar een singlevriendelijke gemeente”.

       

Mondelinge vragen

 

GOEDKEURING NOTULEN.
In toepassing van artikel 32§3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd vastgesteld dat gedurende de raadzitting geen bemerkingen werden gedaan in verband met het verslag, zodat de notulen van de vorige raadzitting van werden goedgekeurd.

Namens Gemeenteraad,

Kristof Andries
algemeen directeur

Veerle Dero
voorzitter raad